Сі Цзіньпін, як і Путін, заговорив про «залякування» Заходу

Комуністична партія КНР до свого століття взялася хвалитися, що однопартійний автократичний режим кращий за західну демократію. Рано чи пізно криза перевірить легітимність цього твердження.

20210703_CND000_0.webp

Про це йдеться в матеріалі The Economist.

Усі, хто вірить у невідчужуваність прав людини на життя, свободу та пошуки щастя, і що влада має походити від згоди людей – мали б занепокоїтися виступом Сі Цзіньпіна на площі Тяньаньмень (саме там, що характерно) до століття Компартії Китаю 1 липня 2021 року.

Лідер Китаю говорив про те, що "західні залякувачі розіб'ють голови об Велику Китайську стіну зі сталі, вилиту з плоті та крові понад 1.4 мільярда китайців".

Партія нещадно придушує свободи індивідів – і при цьому переконана, що править зі згоди величезної більшості та є більш легітимною за будь-яку демократію.

Небезпечним буде недооцінювати щирість оплесків на площі. Так, натовп було відібрано і звезено автобусами – проте багато звичайних людей і справді захоплюються своїм режимом.

На тлі кризи довіри, який охопив значну частину демократичного світу, уряд КНР показує прогрес Китаю за останні сорок років. При цьому посадовці насміхаються з того, як США, наприклад, не змогли подолати Covid-19 без десятків тисяч смертей, як у цій країні процвітає поліційний расизм, відбуваються масові стрілянини, а країна була розколота на тлі останніх виборів.

Китайські ЗМІ люблять повторювати, що партія прагне "щастя народу", створюючи його згори вниз. Легітимність виправдовують не бажанням людей, а радше досягненнями – при цьому вдаючись до разючої деталізації цих досягнень: пенсії, медицина, житло, міське довкілля. Мовляв, на відміну від західних політиків, китайські думають не про майбутні вибори, а про результат на багато років уперед.

Попри авторитаризм, Сі Цзіньпін і його поплічники не цураються популізму.

Крім сухих цифр, часто вдаються до історій про героїчних працівників партії, включно з мучениками за справу. Так, при відкритті стадіону в Пекіні чи при боротьбі проти Covid-19 не бракує маленьких і детально розроблених мінідрам (що дуже нагадує вигадану історію про рядового героя в "1984" Оруелла).

Ще два десятиліття тому партії доводилося захищатися: Китай був бідним. Зараз посадовці більше нагадують священників, які віщують благу вістку. При цьому партія не любить згадувати жорстокості ери Мао та мільйони смертей через помилки партії – це називають "історичним нігілізмом" і вважають злочином з очорнення героїв.

Мовчазна більшість

Партія дедалі більше відкидає принципову критику авторитаризму. При цьому цензори, пропагандисти та служби безпеки присвячують багато зусиль приховуванню помилок і придушенню голосів критики, тож громадська "згода" на панування партії не є інформованою.

Але зрештою будь-яка система припускається надто великих помилок для того, щоб їх можна було приховати – від фінансових обвалів до воєн. З часів жорстоко придушених протестів на тій-таки площі Тяньаньмень у 1989 році партії вдавалось уникати криз, які б трусили ціле суспільство. Проте такі кризи трапляються скрізь, і трапляться тут.

Навіть фокус партії на "інтересах більшості" є проблематичним: він включає репресії проти мільйонних груп: від уйгурів і до демократів Гонконгу.

Уйгури на продаж: китайці та, непрямо, західні бренди використовують репресованих уйгурів як рабів

У Гонконгу нові протести проти нової спроби Пекіна зменшити автономію міста (ВІДЕО)

Ранні симптоми: Україна рухається «під Китай», а не в бік вільного світу (ПОГЛЯД)

авторитаризм репресії економіка Китай

Знак гривні
Знак гривні