Що мають робити уряди і міста, аби вберегти своїх мешканців від хвиль спеки – The Economist

Хвилі спеки в наступні роки й десятиліття ставатимуть частішими та смертельнішими. Що можна зробити?

Організоване владою приміщення для тимчасового порятунку від спеки, США
Організоване владою приміщення для тимчасового порятунку від спеки, США

Про це йдеться в матеріалі The Economist.

Найбільш разюче в нинішній хвилі спеки на північному заході США – не просто те, що вона досягла зазвичай прохолодного регіону, а те, скільки історичних рекордів побито водночас. А ще більше – що ці рекорди перевершено відразу аж на стільки градусів.

Наприклад, у Портленді в штаті Орегон температури досягли безпрецедентних 46.6 градусів, побивши попередні на повні 5 градусів за Цельсієм. Паралельно подібні речі відбуваються в Центральній Європі й навіть у Сибіру.

Вам не здалося. Спека в Києві в кінці червня була історична

Хвилі спеки генерують заголовки новин, утім, їм приділяють менше уваги, ніж слід. Так, у 2018 році померли під час аномальних періодів спеки близько 300 тисяч людей у віці понад 65 років, переважно в Індії та Китаї. Це на 54% більше за період до 2000 року, відповідно до найвідомішого медичного журналу Lancet.

На відміну від штормів або повеней, спека не призводить до руйнувань речей і драматичних картинок "до і після". Це тихий убивця – його жертви стають відомими лише пізніше, коли статисти обробляють дані про надлишкову смертність і її причини.

Той факт, що через хвилю спеки 2003 року в Європі померли 70 тисяч людей, став очевидним лише у 2008-му, після обробки та зіставлення даних.

Спека також убиває, посилюючи такі стани, як проблеми з серцем і судинами – тому навіть не всі смерті, спричинені нею, приписують спеці прямо.

Зміни клімату зроблять хвилі спеки частішими й екстремальнішими.

Навіть якщо ми знизимо викиди парникових газів до нуля до середини століття (а ми це навряд чи зробимо) – температури зростатимуть іще десятиліттями.

Тож тим часом потрібні додаткові заходи для захисту людей від хвиль спеки.

Уряди можуть створити системи раннього попередження для працівників сфери охорони здоров'я, тимчасового закриття шкіл та перенесення, наприклад, масових заходів.

Треба надавати громадськості конкретні прогнози щодо хвиль спеки, пояснювати небезпеки та докладно радити, чого не робити та що можна зробити.

При цьому не тільки в таких хай-тек місцях, як Портленд, слід застосовувати цифрові методи сповіщення. Так, у 2017 році половина населення Дакки, столиці Бангладеш, було сповіщено саме через соцмережі про наближення хвилі спеки.

Може допомогти також покращення інфраструктури: місця в затінку, водні парки, станції "штучного туману" для охолодження, а також доступ до кондиціонованих центрів, де люди можуть знайти прихисток і поспати, якщо не мають доступу до інших прохолодних місць.

Такі речі залежать від більш фундаментальної інфраструктури – надійного доступу до води й електрики для всіх, і часом слід заздалегідь подбати про їхнє накопичення.

І нарешті, планування. Новобудови мають бути заздалегідь розрахованими на хвилі спеки. Наявні будівлі слід адаптувати, додаючи шари світлих матеріалів, які стримують проникнення спеки та накопичення її в міських зонах.

І дерева. Багато дерев. Висадження рослин створює затінок і фізично охолоджує повітря. В ідеалі потрібно висаджувати цілі "ліси Міявакі" в містах і навколо них.

Українська бетонна пустеля: як відрізняється температура районів наших міст залежно від наявності рослин (ІНТЕРАКТИВ)

Зрозуміло, що цієї миті світ зосереджений на іншій, більш безпосередній кризі – Covid-19. Проте хвилі спеки (а також епідемія ожиріння, опірність бактерій до антибіотиків та інші) становлять іще одну цілком передбачувану загрозу. Передбачити пандемію коронавірусу було важко, а її час і серйозність неможливо. Натомість ці проблеми передбачити, а отже, й частково запобігти їм, уже зараз можливо. І потрібно. Виправдань бездіяльності немає.

медицина клімат майбутнє

Знак гривні
Знак гривні