Графік дня: скільки українців отримують доходи, менші за мінімум

За офіційними покажчиками Держстату, 600 тис. громадян у 2020 році отримували менше законодавчо встановленого прожиткового мінімуму, 8,8 млн – менше так званого фактичного прожиткового мінімуму.

Ось як це змінювалось із роками. Для візуалізації ми взяли дані у відсотках. Як завжди, слід враховувати можливу розбіжність між офіційною статистикою та фактичним станом справ (зокрема, незадекларованістю чорних доходів) – але маємо ми лише офіційні дані.

Як відомо, законодавчий прожитковий мінімум в Україні традиційно нижчий за встановлений державою – так званий фактичний прожитковий мінімум (який своєю чергою, вочевидь, менший за реалістичний).

Стрибок щодо так званого прожиткового мінімуму у 2015 році пов'язаний з інфляцією гривні: так званий фактичний прожитковий мінімум було оновлено більше, а законодавчий мінімум практично не змінився.

Ось як змінювалися законодавчий та так званий фактичний мінімум із роками:

Побачити цифри можна в таблиці:

Квінтильний коефіцієнт диференціації доходів населення – співвідношення мінімального рівня доходів серед найбільш забезпечених 20% населення до максимального рівня доходів серед найменш забезпечених 20% населення, ранжованого за показником середньодушових еквівалентних доходів. Квінтильний коефіцієнт фондів – співвідношення сумарних доходів 20% найбільш і 20% найменш забезпеченого населення.

Частково використано текст Цензора

інфографіка графік економіка суспільство статистика

Знак гривні
Знак гривні