80 років тому на Буковині (а не тільки у Львові) проголосили незалежну Україну – в архіві виявлено підтвердження

У державному архіві Чернівецької області виявили документи, які підтверджують проголошення там у червні 1941 року незалежної Української держави одним із керівників крайового проводу ОУН Мирославом Кіндзірським.

Про це повідомила пресслужба Чернівецької облдержадміністрації.

Документальні підтвердження того, що на Буковині проголосили Українську державу, виявив керівник державного архіву Буковини Микола Рубанець. Знахідка дозволяє краще зрозуміти історію національно-визвольного руху в Україні, кажуть у Чернівецькій ОДА.

З документів випливає, що проголошення незалежної держави на Буковині підтримали й широко обговорювали. У містах і селах організовували масові збори під проводом ОУН, створювали власні органи влади, поліцію, загони самооборони; на будівлях замість радянських підіймали синьо-жовті стяги.

Детальніше на сайті ОДА

Як відомо, 30 червня 1941 року активний учасник ОУН Ярослав Стецько зачитав у будинку Товариства «Просвіти» у Львові Акт відновлення Української держави. Було утворено уряд на чолі зі Стецьком, проголошено тимчасову столицю (Львів, до звільнення Києва).

Інформацію про утворення Української держави поширювали у Львові через радіостанцію, яка на той час була захоплена ОУНівцями. Через спонтанні збори людей, які налічували тисячі учасників, осередки влади УД утворилися загалом в 11 з 24 областей України.

Проти утворення Української держави майже одразу почала виступати нацистська Німеччина. 5 липня було арештовано голову Проводу ОУН Степана Бандеру, а 11–12 липня — Стецька й низку інших діячів УД. Це фактично й стало кінцем Української держави, хоча місцеві осередки влади в деяких випадках існували ще до вересня 1941 року

.Громадське

історія війна буковина нацизм срср незалежність

Знак гривні
Знак гривні