У Росії рекордна смертність від Covid-19

У Росії за минулу добу, 28 червня, від ускладнень COVID-19 померли 652 людини, що є рекордною кількістю. Попередній рекорд смертей фіксували ще 24 грудня 2020 року — 635 особи. Нова хвиля пандемії накрила країну кілька тижнів тому через штам «Дельта» (перейменований індійський).

Водночас влада РФ на цьому тлі відмовляється від ідеї вакцинувати 60% дорослого населення до осені, — передає Громадське.

Загалом протягом 28 червня у Росії виявили ще 20 616 нових випадків інфікування коронавірусом.

Найбільше пацієнтів померли у Москві та Санкт-Петербурзі — 121 та 119 відповідно. Для Петербурга це максимум за всю пандемію.

Загалом від COVID-19 у РФ, за офіційною статистикою, померли вже 134 545 людей.

Усього в Росії за час пандемії зареєстрували майже 5,5 млн випадків коронавірусної інфекції. За цим показником РФ залишається на п'ятому місці у світі.

Повільні темпи вакцинації

Попри те, що Росія розробила, виготовляє і навіть продає іншим країнам власну вакцину проти коронавірусу, з вакцинацією власного населення в РФ не справляються.

Так, наразі, за офіційною статистикою, там щепили тільки 11,8% населення.

Велетенська друга хвиля ковіду в Індії – катастрофа для всього світу

Водночас, як повідомляє телеканал «Дождь», влада ще й переглянула плани щодо вакцинації проти COVID-19. У нових розпорядженнях, які штаб надсилає в регіони, більше немає вимоги щепити 60% дорослого населення до початку осені. Нові вимоги передбачають лише 30–35%.

І це з огляду на те, що під час розрахунку показників колективного імунітету тепер почали брати до уваги людей, які перехворіли на COVID-19, а не тільки щеплених.

Очевидна небезпека і для України

Спалах захворюваності в Росії пов’язують із новим штамом коронавірусу «Дельта», який зараз там активно циркулює. Цей штам раніше називали «індійським». Потім ВООЗ його перейменувала, щоб уникнути дискримінації країн.

В Інституті проблем математичних машин і систем Національної академії наук України нещодавно заявили, що цей штам може ще до кінця літа спричинити в Україні нову хвилю коронавірусу.

В Україні вже зафіксували декілька випадків зараження штамом «Дельта». Уряд наразі вніс зміни до карантинних норм для протидії поширенню штаму коронавірусу «Дельта», які діятимуть із 2 липня. Зокрема, вони стосуватимуться в'їзду в Україну з країн, де зараз спостерігається спалах цього штаму.

росія пандемія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні