Жити з Covid-19: Успішний Сінгапур докорінно змінює стратегію

Несподіваний новий план: жодних карантинів, тестів і навіть щоденних цифр – Сінгапур оприлюднив суперечливий курс на вихід з пандемії.

Чоловік у захисній масці в аеропорту Сінгапура: фото Roslan Rahman/AFP
Чоловік у захисній масці в аеропорту Сінгапура: фото Roslan Rahman/AFP

Країна, яку розглядали як один із найуспішніших взірців у боротьбі з коронавірусом, невдовзі докорінно змінить спосіб "життя з пандемією", – пише австралійська News.com.au.

Не буде цілі скоротити передачу до нуля, не буде карантинів для мандрівників і близьких контактів, не буде ізоляції – а також припинять передавати щоденні числа. Коронавірус розглядатиметься як "нова норма", з якою треба жити – адже коронавірус остаточно нікуди не зникне, а стане ще одним вірусом, який постійно живе серед і за рахунок людей, як грип або застуда.

У країні з населенням 5.7 млн за весь час загинули 35 людей. Така обмежена цифра була пов'язана саме з суворими правилами. Однак це припиниться: міністри почали розглядати підхід до коронавірусу як до грипу. "Ми не можемо знищити його, але можемо перетворити пандемію на щось менш загрозливе – як грип або вітрянка – і продовжити жити", – йдеться в заяві уряду.

Але спершу – вакцинація

Ключ до послаблення обмежень – масова вакцинація. Вже дві третини мешканців отримали принаймні по одній дозі вакцини, а до початку серпня дві третини має бути повністю вакциновано.

Ймовірно, за потреби людям робитимуть ревакцинацію й надалі, заявили в уряді. Збережуться також експрес-тести, передусім для самостійного використання.

Covid-19, загалом кажучи, хочуть "приборкати" так, щоб він став частиною "нової норми" – знову і знову порівнюючи його зі щорічним грипом.

Й замість відстежувати щоденну кількість нових випадків, стежитимуть лише за наслідками: серйозні симптоми, реанімації, потреба у кисні. "Саме так ми зараз моніторимо грип", – знову прозвучало порівняння від уряду.

На противагу Австралії, Сінгапур планує повернути також міжнародні подорожі. Прем'єр Австралії заявив, що відкриття кордонів є велетенським ризиком.

Натомість міністри Сінгапуру кажуть: "Історія показала, що кожна пандемія завершується".

сінгапур майбутнє медицина пандемія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні