«Спроби нівелювати досягнення післямайданного періоду». Зеркаль та Коболєв про газові перемовини, Медведчука та «плівки Бігуса»

На оприлюднених журналістом-розслідувачем Денисом Бігусом плівках є дуже важливий момент, де йдеться про участь Віктора Медведчука у газових переговорах між Нафтогазом і Газпромом. Видання «Лівий берег» зробило, те, що мав би зробити Бігус.інфо – поспілкувалося з учасниками тих перемовин: Андрій Коболєвим, Ланою Зеркаль та Ігорем Діденком.

На оприлюднених журналістом-розслідувачем Денисом Бігусом плівках є дуже важливий момент, де йдеться про участь Віктора Медведчука у газових переговорах між Нафтогазом і Газпромом. Записи нібито свідчать, що непублічно в цих перемовинах був залучений і Медведчук. Принаймні, так це інтерпретує Бігус.інфо. Медведчук нібито активно спілкувався на «газову» тему з Порошенком, відстоюючи інтереси Газпрому та російської сторони. Видання «Лівий берег» зробило, те, що мав би зробити Бігус.інфо – поспілкувалося з учасниками тих перемовин: Андрій Коболєвим, Ланою Зеркаль та Ігорем Діденком. З їхніх відповідей випливає, що роль Медведчука на перемовинах звелася до маніпулювання та що називається «торгівлі повітрям». Залучався він до них російською стороною, і що основне, як засвідчують ті ж «плівки Бігуса» – Медведчуквін, здається, зовсім не допетрав, про що ж саме домовилися російська та українська сторони. До речі, як і самі росіяни. Практично українська команда переграла російську. Нижче наводимо уривки з матеріалу «Лівого берега».

- Є епізод, коли Міллер пред'являє Віктору Медведчуку «неузгодженість» позиції української делегації – ви наполягаєте на прямих змінах контракту, чого вони не очікували. Той відповідає, що поговорить з Порошенком і вже через хвилину повідомляє Міллеру, що Порошенка нібито все це теж здивувало й обурило. Хочеться зрозуміти, хто кому бреше: Медведчук – Міллеру, Порошенко – Медведчуку, або Юрій Продан, який стверджує, що Порошенко був у курсі переговорів, але тиску на вас ніколи не чинив.


Андрій Коболєв: Не уявляю, чи говорив Медведчук з Порошенком і про що. В контексті тристоронніх переговорів, роль Медведчука досить туманна – торгівля повітрям.

- Але ми ж чули, що він спілкувався з Міллером безпосередньо.

Лана Зеркаль: Йдеться про 25 і 29 жовтня. Тоді у нас вже була сформована позиція, і ми її відпрацьовували. 25 жовтня ми (учасники переговорів – С.К.) розлучилися досить холодно і швидко роз'їхалися. У мене склалося враження, прослухавши плівки, що це, скоріше, маніпуляція, а не ...

- З боку кого?

Лана Зеркаль: Медведчука. Тому що тоді вже було абсолютно зрозуміло, про що ми вели мову, які документи обговорювали.


- Він маніпулював свідомо, або його Порошенко ввів в оману?


Лана Зеркаль: Важко сказати.

<< … >>

Лана Зеркаль: Ще один момент. Ми чекали рішення в Стокгольмі (в арбітражі, – ред.), тому що подавали на тимчасові заходи. Рішення повинно було бути через два тижні, в середині листопада. І, загалом-то, у нас був запасний варіант. Ми виходили з того, що, якщо не доб'ємося того, чого ми хочемо за цінами, по гнучкості, по оплаті й за гарантіями, завжди є запасний варіант. Це – те, чого немає на плівках Бігуса.

Чим ви пояснюєте відсутність цього моменту на плівках?

Лана Зеркаль: Медведчук про це не знав.

Андрій Коболєв: Хоча знала українська сторона – прем'єр, президент, все.

<< … >>

60d242f96dfec.jpeg

Лана Зеркаль та Ігор Діденко

Лана Зеркаль: Переслухавши повну версію, можу сказати, що на той момент ні росіяни, ні Медведчук взагалі не зрозуміли, який протокол ми підписали. Не зрозуміли вони, що це і є міжурядовий обов'язковий документ. Медведчук прокоментував його як двосторонній документ між нами та європейцями. Для росіян це була ситуація, яка начебто не програш, але і не виграш. І підносили вони її так, як ніби ми в черговий раз нічого не добилися. А ми добилися всього, чого хотіли.
Андрій Коболєв: Я згоден з Ланою. Теж намагався слухати шматки переговорів і вважаю, що Медведчук точно не розумів, про що ми говоримо.
Ігор Діденко: Я слухав через слово.

Чому?

Ігор Діденко: Мій досвід говорить про те, що будь-які дані треба аналізувати у вигляді суцільної інформації. Якщо є записи за участю Медведчука, впевнений, існують і записи за участю Порошенка.

З язика зняли.

Ігор Діденко: Думаю, все попереду. Люди, які брали участь у таких розмовах, повинні розуміти, що їх чекає завтра і в майбутньому.

Оцінюючи ситуацію з точки зору сьогоднішнього дня, чи припускаєте ви, що в ході газових переговорів Петро Порошенко на щось уповноважував Медведчука?

Ігор Діденко: Я не знаю.

Лана Зеркаль: У мене не було ніколи – ні тоді, ні зараз – такого відчуття.

Андрій Коболєв: У рамках тристоронніх газових переговорів я цього, як уже говорив, також не помітив.

<< … >>

Андрій Коболєв: Мені іноді здається, що сьогодні робляться системні спроби нівелювати всі позитивні досягнення післямайданного періоду. Двосторонні переговори позбавили як газовий ринок України, так і газовий ринок Європи від зашморгу, дозволили виграти Стокгольм і не увійти в газову кризу. Тому я вважаю вкрай важливим збереження чесної, правдивої картинки подій того періоду.

Знак гривні
Знак гривні