Китай після перерви запустив космонавтів у космос. На власну станцію

Китай запустив у космос трьох космонавтів для робіт на своїй модульній космічній станції «Тяньхе», яку наразі будують.

Китайські астронавти готуються зійти на борт космічного корабля «Шеньчжоу-12» та вирушити у космос на орбітальну станцію Китаю «Тяньхе», 17 червня 2021 року Фото: AP Photo/Ng Han Guan
Китайські астронавти готуються зійти на борт космічного корабля «Шеньчжоу-12» та вирушити у космос на орбітальну станцію Китаю «Тяньхе», 17 червня 2021 року Фото: AP Photo/Ng Han Guan

Про це повідомляє державне телебачення Китаю, передає Громадське.

Космонавтів на орбіту відправили на ракеті «Чанчжен-2F» у пілотованому кораблі «Шеньчжоу-12». Старт з космодрому «Цзюцюань» на північному заході Китаю відбувся о 4:22 за київським часом. О 4:46 «Шеньчжоу-12» вийшов на орбіту, і місія була визнана успішною.

Після виходу на орбіту пілотований корабель має зістикуватися з основним модулем китайської станції, утворивши загальну конструкцію з головним відсіком станції та вантажним кораблем «Тяньчжоу-2», який був запущений в кінці травня.

Після цього космонавти перейдуть у головний відсік «Тяньхе», де проведуть три місяці. Вони будуть займатися контролем параметрів навколишнього середовища, перевіряти функціональні характеристики обладнання, а також виходити у відкритий космос для ремонтних робіт.

До складу екіпажу увійшли китайські космонавти Чи не Хайшен, Лю Бомін і Тан Хунбо. За планом, вони повернуться на Землю у вересні.

Запуск «Шеньчжоу-12» став першою пілотованої місією Китаю з 2016 року. У жовтні 2016 року з космодрому «Цзюцюань» запустили пілотований космічний корабель «Шеньчжоу-11» з двома членами екіпажу на борту.

«Тяньхе» — третя орбітальна станція КНР. У модулі житимуть космонавти, там-таки розташується центр контролю та управління. Нову китайську станцію хочуть розгорнути до 2022 року.

Так, протягом найближчих двох років Китай планує додати до станції два наукових модулі для експериментів — для цього країна проведе 11 запусків. 

Попередню станцію «Тяньгун-2» вивели з експлуатації  у вересні 2016 року, а першу — «Тяньгун-1» — у 2011-му. У березні 2019 року «Тяньгун-2» звели з орбіти та затопили.

космос технології Китай

Знак гривні
Знак гривні