Зомбування, а не журналістика: Порошенко про файли Bihus.info

Народний депутат від «Європейської солідарності» та п'ятий президент України Петро Порошенко розкритикував серію розслідувань Bihus.Info, на яких журналісти демонструють записи телефонних розмов із голосом депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу «Прямий».

«Я вважаю, що це є класний зразок не журналістики, а нейролінгвістичного програмування, точніше зомбування, яке не має нічого спільного з журналістикою», — сказав Порошенко.

Він заперечив, що у 2014 році в угоді про торгівлю електроенергії в Росії могла взяти участь «компанія-прокладка» його бізнес-партнера Костянтина Григоришина.

Народний депутат стверджує, що «компанія-прокладка» і справді існує, однак належить вона нібито олігарху Ігорю Коломойському. «І ця фірма-прокладка постачає електроенергію в Україну у 2020–2021 роках. І в питаннях електроенергії, і в питаннях вугілля ці фірми-прокладки забезпечили поставки енергетики на суму, яка значно перевищує 1 мільярд доларів», — сказав Порошенко.

Колишній президент прокоментував інформацію журналістів про його махінації із газопроводом «Самара – Західний напрямок» спільно із росіянами.

Порошенко наголосив, що газогін спробували повернути у держвласність саме за його каденції. Натомість зараз, запевняє експрезидент, газогоном користуються олігарх Коломойський та колишній голова Укртранснафти Олександр Лазорко, які нібито постачають нафту компанії «Роснефть».

Також Порошенко заперечив інформацію про те, що газопровід обміняли на завод у Криму. За його словами, керівництво «Севастопольського морського заводу» відмовилось реєструватися за російськими законами, коли його конфіскувала окупаційна влада Криму.

«Хочу наголосити, що у Зеленського й у багатьох інших власність не конфіскували», — резюмував народний депутат.

Також Порошенко сказав і про інформацію щодо незаконної закупівлі вугілля з тимчасово окупованих територій. Він стверджує, що цей товар закуповували звідти лише у 2014 році під час енергетичної блокади Росією і робили це лише за українським законодавством.

А ще Порошенко прокоментував інформацію з останнього розслідування журналістів. Їхні записи свідчать, що Медведчук свідомо затягував процес звільнення з полону «кіборга» «Рахмана», щоб це згодом зробили на президентському рівні. 

«Абсолютне скотство — використовувати питання заручників, полонених у політичній боротьбі. Але я готовий і до цього. Мене вже нічим не здивуєш», — зазначив експрезидент.

Він запевнив, що дуже активно боровся конкретно за «Рахмана». За словами Порошенка, росіяни вимагали обміняти полоненого на російського майора, а якби його відпустили без рішення суду, це могло б позбавити Україну надзвичайно важливих аргументів у суді проти РФ.

Порошенко вважає, що розслідування журналістів Bihus.Info — це політична атака на опозицію та «розповсюдження теорії зради».

«Я вже не знаю, як там Єрмак переговорюється з Козаком чи з Сурковим і звідки він бере ці інструкції. Але я думаю, що Єрмаку краще подумати про свої розмови з Джуліані й про свою участь у справі "Вагнера"», — підсумував Порошенко.

Що за «плівки Медведчука»?

Ідеться про чотири частини розслідування Bihus.Info. У них журналісти стверджують, що отримали записи телефонних розмов голови політради «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука. Водночас своїх джерел отримання записів у виданні не розкривають. 

Із записів випливає, що вже з червня 2014 року Медведчук «прописався» в Адміністрації тодішнього президента й вів переговори з бойовиками від її імені. У Bihus.Info вважають, що політик не лише фактично не допомагав Україні звільняти полонених, а й інколи навіть заважав.

Журналісти стверджують, що Медведчук вів перемовини й щодо економічних питань, дбаючи передусім про власні інтереси, а також інтереси тодішнього президента Петра Порошенка.

порошенко змі пропаганда медведчук

Знак гривні
Знак гривні