В Австралії – нашестя мишей. Екологи попереджають, що труїти не можна (ВІДЕО)

В Австралії відбувається масове нашестя мишей. Мільйони гризунів становлять загрозу для фермерів, оскільки спустошують усі запаси врожаю. Однак екологи просять людей добре подумати, перш ніж використовувати отруту для боротьби з ними.

Червоним – зони найвищого мишачого нашестя
Червоним – зони найвищого мишачого нашестя

Про це повідомляє Громадське.

Нашестя мишей фіксують на території штатів Новий Південний Уельс, Квінсленд та Вікторія. Його вже назвали «мишачою чумою» та «мишачим дощем»: гризуни оселяються біля ферм, прогризають пластикові мішки з урожаєм, спустошуючи запаси на території країни.

Міністр сільського господарства Австралії Адам Маршал уже заявив: якщо не позбутися значної частини мишей до весни, регіонам загрожує економічна та соціальна криза.

Фермери у штаті Новий Південний Уельс, який постраждав найбільше, попередили, що гризуни можуть призвести до понад 700 мільйонів доларів збитків через втрачений врожай і витрати на приманки та пастки для мишей, пише Financial Times.

Окрім того, тварини прогризають електрокабелі побутової техніки, забруднюють запаси води та кусають людей.

Миші розплодилися через сприятливі погодні умови: сильні дощі за останні кілька місяців полегшили найсильнішу посуху в країні, а сира погода допомогла отримати найбільший в історії урожай зернових в Австралії.

Їжі було достатньо, тож біля ферм розплодилися мільйони мишей. Намагаючись боротися з нашестям, державні органи дозволили фермерам використовувати проти них отруту бромадіолон, а також вирішили виділити $50 млн на програму з розробки технології «генного біоконтролю» для стерилізації гризунів.

Однак проти таких заходів виступають екологи. Орган охорони довкілля Нового Південного Уельсу (EPA) звернувся з проханням до місцевих жителів добре подумати, перш ніж використовувати отруту проти гризунів, а також дотримуватись інструкцій на етикетці та не змішувати пестициди.

Так, на тлі боротьби з гризунами в Австралії знайшли десятки мертвих птахів, які, ймовірно, отруїлися пестицидами.

Келлі Лейсі, волонтерка Служби інформації, порятунку та освіти дикої природи NSW (WIRES), розповіла, що знайшла приблизно 100 мертвих какаду в парку.

«Мені зателефонував інший член WIRES, сказавши: "Я думаю, що ви, можливо, захочете це побачити: тут усюди мертві какаду". Моє серце стиснулося. Коли прибула на місце й почала збирати всі трупи, я була шокована. Протягом багатьох років я реабілітувала й випустила велику кількість какаду в парках і навколо них», ㅡ цитує Лейсі The Guardian.

У EPA зазначили, що експертиза підтвердила отруєння пестицидами в деяких мертвих птахів. Там рекомендували не торкатися хворих або мертвих диких тварин і телефонувати на цілодобову гарячу лінію, якщо хтось знайде понад п'ять загиблих особин одного виду.

природа австралія екологія

Знак гривні
Знак гривні