В Україні таки запровадять так званий податок на Google

Верховна Рада остаточно ухвалила закон, який передбачає запровадження податків для інтернет-гігантів, що працюють в Україні, надають електронні послуги, але не мають свого представництва.

Голосування відбулося на засіданні парламенту 3 червня. Рішення підтримали 283 народних депутати, передає Громадське.

Податок на додану вартість тепер сплачуватимуть і нерезиденти (транснаціональні компанії), які надають українцям електронні послуги, але не мають представництва в Україні. Закон доповнив Податковий кодекс відповідними нормами.

Він також скасував норму, яка змушувала резидентів під час виплати нерезидентам доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами сплачувати 20 % податку власним коштом.

Зазначається, що нововведення має забезпечити рівні умови для українського та закордонного інтернет-бізнесу. Також автори закону переконують, що він не стосуватиметься простого користувача соцмереж і пошукових сервісів.

Читайте також: Яка аудиторія проросійських медіа в Україні

Сплачувати податки нерезиденти будуть в іноземній валюті. Надання освітніх послуг від оподаткування звільнять.

Також мають створити електронний сервіс, який дозволить нерезидентам комунікувати з контрольним органом України. Для іноземних компаній передбачена спрощена процедура реєстрації платника ПДВ. Зробити це можна буде віддалено в електронній формі.

Дія закону торкнеться, зокрема, таких компаній, як Facebook, TikTok, YouTube, Google, Apple, Microsoft та інших.

інтернет змі технології закон податки соцмережі

Знак гривні
Знак гривні