Росія виправдовує посадку літака в Білорусі прецедентами, але навмисне плутає різні речі – Вашингтон Пост

Якщо колись шукали терористів, нинішній акт – частина "транскордонних репресій" у тому ж дусі, в якому РФ намагається вбивати людей за своїми кордонами.

Про це йдеться в матеріалі Washington Post.

Білорусь за допомогою винищувача посадила літак начебто через загрозу мінування, а насправді для затримання критика режиму Романа Протасевича.

У результаті ЄС забороняє польоти над Білоруссю й польоти білоруських літаків над ЄС

Росія єдина вступилася за Білорусь і заявила, що Захід застосовує подвійні стандарти. Але нині ситуація інакша.

Наприклад, у 2013 році президент Болівії Ево Моралес був вимушений приземлитися в Австрії, коли шукали Едварда Сноудена. Але тоді не використовували загрози мінування чи винищувачі – простою бюрократією болівійцям заборонили вліт до своєї території, тож літак вимушений був сісти для дозаправлення.

Інший інцидент відбувався ще в 1985 році, коли літаки США перехопили чартерний рейс із кількома членами Фронту визволення Палестини, котрі раніше в теракті захопили круїзний корабель, унаслідок чого загинув громадянин США. Зрештою літак приземлився на Сицилії, а терористів судили за італійськими законами.

Нинішня ж ситуація є більш свіжою тенденцією: Freedom House називає це "транскордонними репресіями".

Починаючи з 2014 року ідентифіковано щонайменше 608 подібних випадків, які включають спонсоровані державою убивства (РФ – Скрипалі), викрадення і напади за кордоном.

Детальніше англійською

Знак гривні
Знак гривні