Голова Ryanair назвав примусову посадку «державним піратством». Хто такий Протасевич, через якого Білорусь це зробила?

Виконавчий директор ірландської лоукост-авіакомпанії Ryanair Майкл О'Лірі заявив, що примусова посадка рейсу Афіни – Вільнюс у Білорусі була «викраденням, спонсорованим державою».

За матеріалами ВВС Україна та Європравди.

Як відомо, 23 травня у Білорусі примусово посадили літак Ryanair і затримали опозиціонера, засновника NEXTA Романа Протасевича. Білорусь підняла винищувачі, щоб посадити у Мінську літак Ryanair.

«Це був випадок викрадення (hijacking, також "піратство") літака, що спонсорується державою... піратство, що спонсорується державою.

Я не можу багато говорити про це, тому що ЄС і НАТО зараз цим займаються. Ми опитуємо нашу команду, яка виконала феноменальну роботу, щоб забрати літак і майже всіх пасажирів з Мінська через 6 годин».

За словами О'Лірі, на борту літака, ймовірно, перебували агенти Комітету держбезпеки Білорусі. 

«Схоже, влада мала намір забрати журналіста і його попутника... Ми вважаємо, що в аеропорту висадилися і кілька агентів КДБ», – сказав він.

О'Лірі додав, що подібний інцидент стався з європейської авіакомпанією вперше.

Він сказав, що інцидент є «дуже страшним» для пасажирів і екіпажу, оскільки їх тримали під озброєною охороною, а їхні сумки обшукували.

Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені також сказав: «П'ять-шість осіб покинули літак, але лише один із них був заарештований – можна припустити, що інші були агентами спецслужб».

Хто такий Роман Протасевич, через якого Лукашенко посадив літак Ryanair

1.jpg

Архівне фото 2017 року, ЕРА

Білоруський журналіст та колишній редактор Telegram-каналу NEXTA Live Роман Протасевич, ймовірно, став головною причиною того, що білоруська влада змусила сісти літак Ryanair й залучила для цього винищувач Міг-29.

Роман Протасевич став одним з найвідоміших білорусів світу, а його звільнення вимагають керівники найвпливовіших держав.

Роману Протасевичу 26 років. Його батько Дмитро Протасевич багато років працював у Військовій академії Республіки Білорусь, але звільнився зі служби до початку протестів у Білорусі, у 2019 році. А нещодавно Олександр Лукашенко позбавив його всіх військових звань.

_118645640_e0su8zwwyairvqr.jpg

Уже після початку активних протестів Роман Протасевич повідомив, що вивіз батьків у Польщу, адже, за його даними, за ними почали стежити.

Сам Роман Протасевич навчався на журналіста у Білоруському державному університеті, а у своїх інтерв'ю пізніше відзначав, що там, на його думку, готують «державних пропагандистів», через що у нього були суперечки з викладачами.

У підсумку його звідти відрахували.

З 2010-х років займався активізмом та ходив на протести проти білоруської влади та режиму Олександра Лукашенка.

Кілька разів його затримували силовики як учасника акцій чи адміністратора опозиційних сторінок у соцмережах.

Працював журналістом у кількох білоруських медіа, зокрема "Єврорадіо" та білоруській "Радіо Свобода".

Як журналіст-фрілансер та фотокор бував у зоні бойових дій на Донбасі, а перед цим – на Майдані в Києві, де, за його словами, "Беркут" йому розбив голову, хоча він не був активним учасником сутичок і не кидав "коктейлі Молотова".

«Коли такі події відбуваються під боком, буквально на відстані однієї ночі на потягу. І там все зовсім по-іншому», – розповідав Протасевич у розмові з російським журналістом Юрієм Дудьом про Майдан.

При цьому Роман Протасевич наполягає, що завжди займався журналістською роботою, а не був «професійним революціонером».

«У 16 років я брав участь у якихось опозиційних "двіжухах", але після того зрозумів, що це даремно, і пішов у журналістику. Адже вважаю, що саме журналістикою можна принести користь суспільству і справді допомагати людям», – пояснював він у тому ж сюжеті Дудя.

У 2015 році разом з товаришем Степаном Путилою створили YouTube-блог NEXTA, який згодом став Telegram-каналом із мільйонною аудиторією.

«Спочатку проєкт розвивався і зароджувався з блогу і плавно переходив до ЗМІ – сучасного, децентралізованого, яке використовує кілька майданчиків, але не сайт», – розповідав Роман Протасевич BBC News у розпал білоруських протестів у серпні 2020 року.

«Наш канал правильно називати не "Некст", як дехто каже, а "Нехта", у перекладі з білоруської – "Хтось". Це відображає суть проєкту на цей момент: тисячі, десятки тисяч білорусів абсолютно анонімно і безпечно надсилають нам інформацію: від звичайних людей до чиновників з силових відомств і адміністрації президента», – пояснював він.

Саме NEXTA Live вважають одним з локомотивів протестів проти сумнівної перемоги Олександра Лукашенка на виборах у Білорусі влітку 2020 року – попри відключення і "гальмування" інтернету в Мінську та інших містах, цей канал міг передавати новини та анонси акцій.

На той момент Роман Протасевич і Степан Путило вже були у Польщі – Роман поїхав з Білорусі у 2019 році після того, як почав помічати за собою стеження.

У Польщі він дістав статус політичного біженця й виконував функції головного редактора NEXTA Live.

«Якоюсь мірою я відчуваю відповідальність за те, що відбувається [в Білорусі]. Мені стає моторошно, коли я бачу кадри, де люди з дірками у тілі, з частково відірваними кінцівками. Чи відчуваю я відповідальність за те, що у нас публікується? Тільки в плані того, чи наблизить це людей до перемоги й до кінця диктатури», – додавав він у серпні 2020 року.

У Білорусі на нього відкрили кілька справ: «І на мене, і на Степана заведено від чотирьох до шести кримінальних справ, сумарним терміном ув'язнення до 25 років. Там статті "розголошення держтаємниці", "образа президента", "підбурювання до масових заворушень" тощо. Скільки реально справ, ми не маємо поняття».

А пізніше його внесли до списку осіб, яких підозрюють у "причетності до терористичної діяльності", за що у країні передбачені найсуворіші санкції.

Відхід від NEXTA і затримання

У кінці вересня Роман Протасевич оголосив про те, що йде з NEXTA: «З неділі я більше не маю ніякого стосунку до проєкту NEXTA. Рішення про відхід було прийнято мною і не є спонтанним».

Своє рішення він пояснив тим, що не зійшовся поглядами зі Степаном Путилою на те, як має розвиватися канал далі.

Роман Протасевич очолив інший опозиційний Telegram-канал "Беларусь головного мозга".

За даними російської "Нової газети", він також працював у команді лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської, з якою і перебував у Афінах.

Під час перельоту звідти до Вільнюса білоруська влада й змусила сісти літак, на борту якого був Роман Протасевич. Після цього його затримали.

Обидва канали, з якими пов'язаний Протасевич – Nexta і "Беларусь головного мозга" – вважаються у Білорусі екстремістськими матеріалами.

Разом із Романом Протасевичем затримали його дівчину Софію Сапегу, яка є громадянкою Росії.

Що відбувається з Романом зараз невідомо.

Його батьки в ефірі каналу "Белсат" розповіли, що намагалися з ним переписуватися у день затримання, але він не відповідав у жодному месенджері.

білорусь скандал авіація протести

Знак гривні
Знак гривні