Снайпери та гранатомети. Як окупанти намагаються прорватися вперед на Бахмутській трасі (ВІДЕО)

Українські вояки кажуть, попри спроби, перетнути Бахмутську трасу ворогу не вдасться.

Михайло, сільський голова з Івано-Франківщини, на фронт пішов свідомо на початку війни. Зараз служить старшиною підрозділу.

«Противник продовжує використовувати стрілецьку зброю та гранатомети різних систем. Вчора було помічено обстріл наших позицій зі снайперської зброї», – зазначає армієць Юрій.

Такі обстріли у бік українських позицій давно не дивують армійців. Знають, висуватися з шанців тут не можна, бо одразу станеш мішенню.

«Снайпера одразу можна вичислити. Він б’є одиничними точними пострілами. Він не б’є по деревах. А б’є суто по позиціях, по бійницях», – пояснює боєць Микола.

На ділянці фронту поблизу Причепилівки жодного пункту Мінських угод окупанти не дотримуються. Все для того, щоб просунутися вперед та закріпитися на стратегічно важливій для себе висоті.

Користуючись перемир’ям, ворог упритул підійшов до Бахмутської траси, яка є умовною лінією розмежування на цій ділянці фронту.

«Зараз вони прокопалися трішки вперед на метрів 40. Щоб зайняти більш вигідну для себе позицію. У зв'язку з тим, що вона вигідна є як і візуально, так і тактично. У них буде більший обзор наших позицій», – зауважує Микола.

Юрій упевнений – до просування вперед окупантів причетні регулярні війська Російської Федерації. Занадто професійно взялися за справу.

«Я думаю, що це росіяни, бо вони прикривають себе дистанційним мінуванням наших позицій мінами ПОМ-2, щоб ми не могли підійти до них ближче навіть по своїх позиціях», – переконаний Юрій.

Заборонені Оттавською та Женевською конвенціями знаряддя ПОМ-2 виробляють лише в Росії. Активно використовувати їх окупанти почали з березня. За кілька місяців армійці навчилися відрізняти їх навіть на слух.

«Іде характерний звук. Спочатку хлопок, потім звук, як впала касета. В касеті знаходиться 3 ПОМ-ки. Потім 50 секунд тиші й знову хлопки, коли вона викидає ті ПОМ-ки і з тих ПОМ-ок вилітають нитки. 15–20 метрів. А коли до них доторкнутися, то міна здетонує», – розповідає військовослужбовець.

Вояки кажуть, попри спроби, перетнути Бахмутську трасу ворогу не вдасться. Тим часом армійці укріплюють свої позиції та змінюють вогневі точки, щоб у разі команди вдарити звідти, звідки ворог не чекає.

війна донеччина

Знак гривні
Знак гривні