Вишиванка Зеленського чомусь нагадує косоворотку (ФОТО)

Дизайнерська вишиванка президента України якась дуже вже дизайнерська:

З днем вишиванки, пановє! З вікіпедії: Косоворо́тка — російська народна чоловіча сорочка з косим коміром. Має розріз збоку, а не посередині, як у звичайних сорочок

Posted by GONI Мемаси on Thursday, May 20, 2021

Дизайнер Артем Климчук розказав Vogue.ua, як створював сорочку для президента за старовинними зразками оригінальних вишиванок, знайдених в музейних архівах Дніпропетровської області.

Для Володимира Зеленського був обраний популярний в Східній Європі в XIX столітті крій "косоворотка". Для Олени Зеленської бренд також створив вишиванку за мотивами старовинного зразка, додавши квадратний виріз.

"Під час створення вишиванки для Володимира за основу ми взяли національний костюм дніпропетровського регіону. Для Сходу України бічний розріз на сорочці був досить типовим елементом. Він був дуже популярний в XIX столітті, але втратив свою актуальність після всього того, що з нашою країною зробив Радянський Союз", – зазначив Артем.

"Також ми використовували традиційні орнаменти регіону і характерний виріз на сорочці для жінок квадратної форми. Ми стилізували трохи візерунки, вишили їх хрестиком і ретязем, переосмислили дизайн і осучаснили вишиванку, хоча вона створена за мотивами історичних сорочок, які зберігаються в музеях", – розповів Климчук.

Але соцмережам уже... байдуже
Але соцмережам уже... байдуже

"Такий крій чоловічих сорочок, коли застібка не по центру на грудях, а зміщена, зустрічався і в українській традиційній культурі, причому в багатьох регіонах. Але, якщо говорити про традиційний український крій, і там застібка зміщена – то весь візерунок все одно має міститися в центрі", – пояснила етнологиня Оксана Косміна у коментарі "Ліга.Life".

зеленський курйоз

Знак гривні
Знак гривні