Розслідування Bihus про «плівки Медведчука»: етика вимагає, щоб журналісти виклали у відкритий доступ усі отримані дані (Погляд)

Склалося стійке враження, що глядачів знову цілеспрямовано підгодовують вибірковими даними, щоб мочити певну політичну силу. І ця партія не ОПЗЖ, бо для її виборців представлені переговори виглядають радше як досягнення.

Про це пише головний редактор сайту Інформнапалм Роман Бурко:

Шкода, що загальний масив інформації журналісти, мабуть, не збираються викладати, тож пропонують довіряти уривкам, які пояснюють та розжовують у зоопарку... А уривки – це така річ, що складати з них можна майже все, що завгодно. Не маю рожевих окулярів щодо Порошенка, але сподіваюсь, що журналісти все ж таки знайдуть сили викласти всі переговори Медведчука, а не тільки ті, що їм подобаються. Ну й окремо цікаво, чи на етапі передачі "плівок" саме СБУ не відфільтрували потрібний контент. Бо журналіст багато разів артикулював на відео, що у них не весь масив даних. Тож збирати пазли, не маючи інструкції та хоча б 50% деталей вкрай складно, бо картинку доводиться домальовувати в уяві, яка може зіграти злий жарт.

Моя думка щодо неетичності чергової компіляції розмов, яка не підкріплюється при цьому повним масивом даних, випливає з досвіду роботи по суміжній резонансній темі. Наприклад:

Ще у 2016 році, коли Ukrainian Cyber Alliance зламав пошту канцелярії Владислава Суркова й передав дані для аналізу InformNapalm, то у першій же публікації ми поділилися цими дампами з усіма читачами, бо розуміли, що величезні обсяги інформації треба не тільки вміти проаналізувати, а й надати пруфи, й не вибірково, а повністю. Тільки так можна досягнути повної прозорості та об'єктивності, яка необхідна при публікації сенсаційних матеріалів високого політичного рівня. І цей дамп також одразу взялися аналізувати не тільки українські, але і закордонні фахівці з Atlantic Council та інші. Вони визнали достовірними як представлений масив листувань, так і сам факт зламу скриньки з приймальні Владислава Суркова.

У 2019 році британський Королівський об’єднаний інститут оборонних досліджень (Royal United Services Institute) опублікував звіт «The Surkov Leaks: внутрішня кухня російської гібридної війни проти України», який підготувала головна редакторка Euromaidan Press Аля Шандра та британський політик, член парламенту Великої Британії Роберт Сілі. У звіті були проаналізовані три масиви зламаної активістами Українського кіберальянсу переписки кремлівських посадовців, передусім Владислава Суркова, опубліковані InformNapalm. Ці листування розкривали стратегію і тактику підривної діяльності Росії в Україні та її роль в управлінні політикою й економікою маріонеткових «республік» у Донецькій і Луганській областях. Головне із цього звіту читайте тут.

У листопаді 2019-го міжнародна спільна слідча група (JIT), яка проводить розслідування катастрофи рейсу МН17 на Донбасі, опублікувала записи перехоплених розмов, які вели лідери російських терористів і високопоставлені російські чиновники та військові. У опублікованих матеріалах в якості додаткових підтверджень JIT також посилалась на першу частину матеріалів щодо поштових листувань із канцелярії Владислава Суркова, опублікованих міжнародною волонтерською спільнотою InformNapalm у 2016 році, відомих як SurkovLeaks.

Це яскравий приклад, коли розкриті секрети Кремля були ефективно використані міжнародною спільнотою на користь Україні й викладення повної наявної інформації тільки сприяло прозорості та правильності висновків, зроблених у дослідженнях.

Тому я прошу журналістів частіше спускатися з небес на землю й не вважати себе світилом та носієм потаємних знань, якщо у вас є що сказати суспільству – будь ласка, кажіть і надавайте всі пруфи, а не жонглюйте вибірковими даними. Бо жонглювання та маніпуляції з вашим трактуванням подій часто призводять до хибних оцінок. Те саме стосується й інших політичних сил, які діють дзеркально, коли закидають вибіркові й уривчасті дані, не надаючи суспільству повний масив інформації. Наприклад, "операція Вагнергейт" чи інші скандали.

Окремо раджу журналістам 100 разів перепровіряти все, що намагаються підсовувати якісь офіцери спецслужб як сенсацію, бо якщо вони підсовують якусь інформацію, то мають певну мету, й не завжди ця мета є щирим служінням народу України, частіше вони мають більш меркантильні інтереси – отримати певну посаду, гроші чи місце у політичній партії.

Тому керуємось старим добрим правилом – довіряй, але перевіряй. Не ведися на емоції. Ще раз перевіряй і проси надати весь масив наявної інформації, щоб мати змогу зробити власні висновки.

«Європейська солідарність», нагадаємо, заявила, що Офіс президента цілеспрямовано веде кампанію щодо начебто зв'язків Порошенка з Медведчуком.

Розслідувачі Bihus.info оприлюднили першу частину телефонних розмов ймовірно голови політради "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука, на яких фігурує його кум Володимир Путін, п’ятий президент Петро Порошенко, олігарх Рінат Ахметов та бойовики ОРДЛО.

За словами Бігуса, Медведчук був включений в роботу з Порошенком від початку президентства, тобто, вже у червні 2014 року кум Путіна регулярно відвідував Адміністрацію президента. Згідно із записами розмов, Медведчук нібито зустрічався із Порошенком у будь-який час – хоч вночі, хоч на вихідних.

медведчук змі опініон бігус порошенко скандал бурко розслідування

Знак гривні
Знак гривні