Проти України на постійній основі працюють 7 тисяч вербувальників і диверсантів РФ

Лише з території Російської Федерації розвідувально-підривною діяльністю проти України на постійній основі займаються близько 7 тис. працівників спецслужб РФ.

Як передає Цензор, про це глава Служби безпеки України Іван Баканов заявив під час всеукраїнського форуму "Україна 30: Безпека країни".

"Сьогоднішня Росія за своєю суттю є державою-спецслужбою. І будь-який напрямок зовнішньої політики РФ – не класична дипломатія, а комплекс спеціальних операцій. Тільки по Україні з території Росії працюють близько семи тисяч співробітників. Це, скажімо так, "офісні працівники", – зазначив Баканов.

За словами глави СБУ, метою такої підривної роботи є не тільки підтримка ресурсами збройного конфлікту на Сході, а й системне перешкоджання зміцненню національної безпеки України. Воно, зокрема, проявляється у створенні агентурних мереж, зриві міжнародної допомоги, провокації масових протестів і активній пропаганді.

Крім того, Баканов наголосив, що російські спецслужби змінили підхід до вербування і тепер намагаються залучити до співпраці не лише чиновників, а й ширше коло громадян України. Водночас інший фактор, який варто враховувати – розгортання збройних сил РФ уздовж кордону. За даними СБУ, бойовий і чисельний склад ударного угруповання сягає близько 100 тис. осіб.

За словами глави СБУ, серед усіх загроз безпеки, що стоять перед сучасною Україною, саме РФ є визначальною. І з часом її розвідувально-підривна діяльність навряд чи істотно знизиться.

"Перед нами будуть нові виклики. Але Служба безпеки України до них готова. Тому що ми вже 7 років успішно протидіємо Росії в цій гібридній війні", – підкреслив він.

Тільки протягом 2020 року СБУ припинила діяльність п'яти агентурних мереж, затримала 12 агентів російських спецслужб і нейтралізувала 600 кібератак на державні ресурси.

Також спецслужба запобігла сімом терактам і затримала 10 осіб, причетних до їхньої підготовки. За її матеріалами, винесено 192 судових вироків за терористичну діяльність і посягання на цілісність України.

Баканов зазначив, що з огляду на всі загрози, які стоять перед Україною, варто виважено і професійно підійти до реформи СБУ.

тероризм сбу росія

Знак гривні
Знак гривні