46% українців за визнання воїнів УПА борцями за незалежність, проти 29%

46% українців позитивно ставляться до рішення української влади про визнання воїнів Української повстанської армії (УПА) борцями за незалежність України, проти цього – 29%, 9% респондентів відповіли, що їм байдуже, і ще 16% не визначилися.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Більшість підтримує це рішення у західному та центральному регіонах (80% та 47% відповідно). У південному та східному регіонах підтримують це рішення по 20–25%. Також у центральному, південному та східному регіонах є близько по 20% тих, хто поки не визначилися зі своїм ставленням, але ці люди не висловлюють негативного ставлення до визнання воїнів УПА борцями за незалежність України, – кажуть автори дослідження.

Згідно з опитуванням, молодь більше схиляється до підтримки цього рішення (50% «за» і 19% «проти» серед групи 18–29 років, а серед людей, яким за 60 років – 42% «за» і 39% «проти»). Є вікові відмінності і всередині регіонів: зокрема, серед молоді півдня і сходу України приблизно по 30% тих, хто підтримує і хто не підтримує це рішення, решта ставиться байдуже або не визначилася.

Всеукраїнське опитування «День перемоги та його місце в історичній пам’яті українців: який сенс громадяни вкладають у цю дату?» було проведене з 22 до 29 квітня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитали 2021 респондента віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Радіо Свобода.

історія упа соціологія

Знак гривні
Знак гривні