Вибухи в Чехії були частиною довгострокової операції Росії проти України – Bellingcat

Вибухи в Чехії в 2014 році були частиною довгострокової операції Головного розвідувального управління Росії з підриву можливостей України купувати зброю і боєприпаси.

Вибух у Врбетіці, 2014: фото EPA – Czech Republic Police
Вибух у Врбетіці, 2014: фото EPA – Czech Republic Police

Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat, – передає Ліга.

Повідомляється, що компанія болгарського торговця зброєю Еміліана Гебрева EMCO «зіграла вирішальну роль» в підвищенні обороноздатності України у 2014 році.

EMCO була однією з двох компаній Євросоюзу, які спеціалізувалися на виробництві новітніх боєприпасів, сумісних зі зброєю радянських часів, особливо великокаліберних (від 120 до 152 мм), пишуть журналісти.

Як зазначає одне з їхніх джерел, у 2014 році в ЄС було тільки два заводи-виробники, які виробляли подібні боєприпаси, і «інша компанія перебувала під ефективним контролем Росії».

EMCO залишалася єдиним можливим постачальником боєприпасів для української армії за кордоном.

Важливість EMCO як «вирішального чинника» для потреб оборони України під час війни з Росією пояснює ймовірну зацікавленість ГРУ у вибуху запасів компанії, а також замаху на життя Гебрева.

Журналісти також вважають, що ГРУ могло ставити за мету підрив не тільки боєприпасів EMCO, а всіх запасів, що зберігаються у Врбетіці.

Це пояснюють тим, що Росія могла використовувати такий крок, як «превентивний захід» проти торговців зброєю з ЄС, що експортують зброю в Україну.

«Це правдоподібна гіпотеза, враховуючи, що Чехія та Болгарія експортували боєприпаси до України», – кажуть у Bellingcat, відзначаючи, що в інших компаній на складі у Врбетіці зберігалися точно так само боєприпаси, як в ЕМСО.

Крім того, журналісти звернули увагу, що російські шпигуни полетіли через день після того, як отримали відмову від ЕМСО обговорювати продаж снарядів.

Раніше повідомлялося, що Мишкін і Чепіга з підробленими паспортами Таджикистану і Молдови запитували про доступ до закритої ділянки складу.

«Відмова EMCO брати участь в обговоренні продажу могла спровокувати (очевидно, неправильний) висновок ГРУ про те, що ці запаси вже були попередньо виставлені на продаж Україні», – пояснюють розслідувачі.

17 квітня Чехія заявила про висилку всіх російських дипломатів, які були ідентифіковані як співробітники спецслужб Росії. Причиною стала підозра в причетності Головного управління Генштабу РФ (колишнє ГРУ) до вибухів складів боєприпасів у Врбетіці у 2014 році.

Підпишіться на тижневий дайджест ТЕКСТІВ та отримуйте листи з найцікавішими публікаціями – для спокійного читання на вихідних.

саботаж чехія росія шпигунство розслідування

Знак гривні
Знак гривні