«Ручне управління». Нафтогаз коментує звільнення свого голови

У НАК наголосили, що ухвалене Кабінетом міністрів рішення є юридичною маніпуляцією.

Спосіб, у який Кабінет міністрів ухвалив серію рішень щодо органів управління НАК «Нафтогаз України», демонструє повернення до практики ручного управління державними підприємствами. Про це сказано в заяві правління Нафтогазу, яку цитує Ліга.

У НАК наголосили, що ухвалене Кабінетом міністрів рішення є юридичною маніпуляцією.

«Звільнення наглядової ради на дві доби заради прийняття рішення про звільнення голови правління є наругою над основними принципами корпоративного управління державними підприємствами», – сказано в заяві.

У Нафтогазі відзначили, що відповідно до його статуту і Закону України «Про акціонерні товариства», представлення загальним зборам пропозицій про призначення або звільнення голови правління разом із відповідним рішенням наглядової ради належать до виключної компетенції наглядової ради та не може бути передано на рівень загальних зборів акціонерів.

«Такі дії Кабміну є сигналом усім державним підприємствам: робота в інтересах бюджету і народу України, а не в інтересах окремих політичних сил, буде каратися. Крім того, це чіткий сигнал інвесторам у цінні папери українських емітентів: умови роботи державних підприємств України непередбачувані й можуть бути змінені в залежності від політичної доцільності», – підкреслюється в заяві.

Дивіться також аналіз Економічної правди про "Переворот у Нафтогазі"

Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК «Нафтогаз України». Водночас Коболєв написав у Facebook, що дізнався про своє «звільнення» зі ЗМІ та заяви про відставку не писав. Кабмін призначив з 29 квітня Юрія Вітренка головою правління Нафтогазу.

уряд Нафтогаз коболєв вітренко корупція скандал

Знак гривні
Знак гривні