Люди вперше виділили кисень з атмосфери Марса

Марсохід NASA «Наполегливість» вперше перетворив на кисень частину атмосфери Червоної планети, багатої на вуглекислий газ. Це досягнення важливе для потенційних майбутніх місій на Марс.

Ілюстративне зображення про майбутню колонізацію Марсу
Ілюстративне зображення про майбутню колонізацію Марсу

На борту «Наполегливості» є експериментальний прилад розміром із тостер — Mars Oxygen In-Situ (MOXIE). Він може перетворювати атмосферу планети на кисень. Перше випробування приладу відбулося 20 квітня, – передає Громадське з посиланням на NASA.

Атмосфера Марса на 96% складається з вуглекислого газу. MOXIE відділяє атоми кисню від молекул вуглекислого газу, які складаються з одного атома вуглецю та двох атомів кисню. Процес перетворення потребує високих температур, тому пристрій виготовляється з термостійких матеріалів.

Під час першого випробування приладу MOXIE отримав 5 грамів кисню — для космонавтів цього вистачить на 10 хвилин дихання. Загалом MOXIE призначений для отримання до 10 грамів кисню за годину.

Навіщо потрібна технологія?

Для ракет і космонавтів кисень є важливим. Так, щоб вигоріло паливо, ракета повинна мати більше кисню за вагою. Для прикладу: щоб вивести з поверхні ракету з чотирма космонавтами, потрібно 7 т палива та 25 т кисню.

Перевезення 25 тонн кисню з Землі на Марс було б надзвичайно складним завданням. Натомість перевезення на Марс потужнішої версії MOXIE економічно вигідніше.

«Кисень — це не просто речовина, якою ми дихаємо. Ракетне паливо залежить від кисню, а майбутні дослідники будуть залежні від виробництва пального на Марсі, щоб здійснити поїздку додому», — сказав Джим Рейтер, експерт Управління космічних технологій NASA.

Наразі ж прилад MOXIE має виготовляти кисень, який необхідний для роботи марсоходу. Очікується, що MOXIE принаймні ще дев'ять разів упродовж марсіанського року (майже два на Землі) отримає з атмосфери кисень.

Про місію

Марсохід NASA під назвою «Наполегливість» 18 лютого успішно приземлився на поверхню планети. Це вже п'ятий успішно запущений марсохід США — він продовжить геологічні дослідження своїх попередників.

Подорож «Наполегливості» до Червоної планети тривала понад шість місяців. Автоматичну міжпланетну станцію «Марс-2020», сам марсохід та безпілотний вертоліт запустили з пускового майданчика на мисі Канаверал у Флориді ще 30 липня 2020 року.

На поверхні Марса апарат досліджуватиме ландшафт планети, оцінюватиме його природні ресурси та ризики для наступних місій. Ця програма триватиме два роки, хоча науковці сподіваються продовжити її термін.

Окрім того, під час роботи на поверхні «Наполегливість» також збере зразки ґрунту, щоб доставити його на Землю. Науковці сподіваються за допомогою цього підтвердити чи спростувати наявність життя на планеті.

Знак гривні
Знак гривні