До вшанування жертв Бабиного Яру не можна допускати агресорів. Але прийняття відповідної постанови перетворюють на фарс

Дослідження, збереження та поширення правди про злочини, вчинені нацистами в Бабиному Яру, належне вшанування всіх жертв трагедії Бабиного Яру та Голокосту є важливими складовими політики національної пам’яті.

Ілюстративне зображення
Ілюстративне зображення

У зв’язку з цим заслуговує на увагу й підтримання парламентом проєкту Постанови Верховної Ради № 5290 «Про додаткові заходи з ушанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру та Голокосту», – пише коаліція РПР.

Проєкт, внесений 30 народним депутатам України – представникам різних фракцій, покликаний засвідчити позицію Верховної Ради як представницького органу українського народу щодо необхідності гідного вшанування всіх жертв Бабиного Яру незалежно від їхньої національності, віросповідання чи політичних поглядів, уникнення будь-яких політичних спекуляцій навколо пам’яті про трагедію Бабиного Яру, об’єднання зусиль усього українського суспільства для запобігання повторенню злочинів проти людяності.

Проєктом, зокрема, передбачено:

  1. забезпечити належне вшанування жертв трагедії Бабиного Яру та реалізацію у зв’язку з цим заходів, передбачених Рекомендаціями парламентських слухань на тему: «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність», схваленими Постановою Верховної Ради України від 16 листопада 2016 року;
  2. вважати неприпустимою участь у реалізації заходів із вшанування жертв трагедії Бабиного Яру організацій та об’єднань, керівниками, членами або кінцевими бенефіціарними власниками яких є громадяни або органи влади держави-агресора;
  3. доручити Уряду розглянути та затвердити проєкт Концепції комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру з розширенням меж Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», розроблений робочою групою при Інституті історії України НАН України на замовлення Міністерства культури України та Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр»; забезпечити розроблення та подання в установленому порядку на затвердження Верховної Ради України проєкту державної цільової програми, спрямованої на забезпечення комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру; вжити невідкладних заходів з розширення меж та зон охорони Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», внесення відповідних територій та об’єктів до Державного реєстру нерухомих пам’яток України тощо.

При цьому депутат, колишній голова УІНП Володимир В'ятрович розповідає про інспірований, на його думку, Банковою "фарс" навколо цього законопроєкту:

Блюзнірство Тиждень тому Комітет гуманітарної та інформаційної політики розглядав проєкт постанови про вшанування...

Posted by Volodymyr Viatrovych on Tuesday, April 20, 2021

історія війна нацизм срср пам'ять

Знак гривні
Знак гривні