Динаміка смертності від коронавірусу (ІНФОГРАФІКА)

За неповних чотири місяці 2021 року від коронавірусу померло більше українців, ніж за дев'ять місяців 2020-го. Так, станом на 31 грудня 2020 року в Україні була зафіксована 19 281 смерть, а 19 квітня 2021 року – 41 755.

І це тільки за офіційними даними. Нагадаємо, що надлишкова смертність протягом 2020 року є вищою. За даними Держстату, торік померло на 35 тис. людей більше, ніж позаминулого. З них, встановлено офіційно, від Covid-19 – майже 20 тис. Різниця пояснюється тим, що не всі померлі лікувалися від ковіду, хоча і хворіли на нього. Або ж померли від інших хвороб, але лікарі не змогли надати допомогу через перезавантаженість медичної системи, спричиненої пандемією.

Протягом квітня МОЗ щодня звітує про майже 400 смертей від коронавірусу. Якщо орієнтуватися на цифри минулого року (померлих за підсумками року виявилося у 1,75 раза більше, ніж зафіксувала офіційна "ковідна" статистика), то можна припустити, що щодня у нас помирає до 700 людей.

Щоб уникнути смертей і колапсу медичної системи, у світі придумали три методи протидії Covid-19. Перший – найбільш ефективний, але він потребує добре організованого чиновницького апарату: це відстежування контактів, ізоляція хворих та свідоме дотримання громадянами поведінки, яка зменшує ризик захворіти. Цим шляхом пішли розвинені азійські країни й вони майже не вводили локдаунів. Другий – жорсткі карантини й обмеження. Цей підхід обрали країни Заходу, бо – на відміну від азійських країн – не мали попереднього досвіду протидії такій пандемії. І нарешті третій метод, який використовують і на Заході, і на Сході – масова вакцинація. В Україні всі три напрями провалені урядами, персональний склад яких затверджував президент Зеленський.

смертність коронавірус статистика інфографіка

Знак гривні
Знак гривні