Міністр Степанов: перші дози вакцини Pfizer прибудуть до України сьогодні

117 тисяч доз вакцини Pfizer прибудуть до України сьогодні, 16 квітня. Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

степанов.jpg

Вакцина Pfizer – найбільш сучасний препарат, виготовлений за новітньою технологією матричної РНК. Завдяки їй вже забезпечений колективний імунітет в Ізраїлі, і вона ж є вакциною номер один в американській програмі щеплень.

Медична влада України планувала розпочати вакцинацію саме з вакцини Pfizer – вона мала надійти до країни ще в лютому за програмою підтримки бідних країн Covax. Утім, цього не сталося ні в лютому, ні в березні. Одночасно з цим понад сто інших країн світу вже розпочали щеплення Pfizer, отриманому по програмі Covax. Зараз міністр Степанов укотре пообіцяв, що ця вакцина прибуде до України 16 квітня.

Коментар Текстів: ми послухали в прямому ефірі виступ міністра охорони здоров'я Степанова. Враження прикре: промова посадовця була сумішшю пафосних політичних гасел (лікарі – наше військо, їх треба любити та поважати, інші хвороби не робили канікул, країна має розраховувати лише на власні сили, бла-бла-бла) із безсоромним перекладанням відповідальності за провали міністерства й особисто Степанова на когось іншого (у зривах поставок вакцини до України винуваті іноземці, вакцина Pfizer – не панацея, а МОЗ має чудовий продуманий план боротьби з коронавірусом). І подібна риторика аж ніяк не додає оптимізму щодо того, чи справді МОЗ хоча б у квітні-травні налагодить постачання вакцини в Україні у мінімально достатніх обсягах.

влада степанов вакцина

Знак гривні
Знак гривні