Депутатка Южаніна: закон про податкову амністію капіталів ударить по заробітчанах і селянах

Внесений «Слугою народу» законопроєкт про амністію капіталу – непродуманий. Через його недоліки до кожного громадянина, а не лише до бізнесменів чи держслужбовців, можуть прийти податківці й вимагати підтвердження походження статків. Про це парламентським кореспондентам розповіла депутатка від «Європейської солідарності» Ніна Южаніна, повідомляє Цензор.НЕТ.

Пряма мова:

"Можуть постраждати пересічні українці, які не мають стосунку до державної служби, але ця проблема буде падати на їхні плечі. Це обмеження в тому, що визнається, що люди можуть мати тільки одну квартиру, один будинок певної площі, лише один автомобіль, тільки 400 тисяч гривень. Практично до кожного можуть звернутися з тим, щоб вони підтвердили додатково придбані активи. Тому це перша норма, яка має бути ліквідована.

Це стосуватиметься і сільського населення, оскільки там є обмеження по господарських спорудах. І це буде стосуватися заробітчан. Вони муситимуть через родичів подати декларацію і заплатити податки з активів, які виходять за ці межі. Також обраний неналежний момент. Потрібно провести роз'яснювальну роботу. Адже недарма Мінфін трактує законопроєкт так, що після його прийняття настане нульова точка… Навіть той факт, що триває фінансова криза, викликає питання, чи потрібно проводити амністію зараз".

Ніна Южаніна зазначила, що подасть до законопроєкту дві поправки. Перша – зняти тягар із плечей людей, які не подаватимуть декларації, і не зобов'язувати їх трястися все життя, що податкова запитає, де взято майно. "Вони повинні бути впевнені, що все майно, що перебуває в реєстрах, придбано законно. Тому що, якщо амністують навіть власників офшорів, то звичайні громадяни України тим більше повинні відчувати впевненість, що їхнє майно вважається офіційним". Друге – прибрати норму про те, що людина все життя має зберігати всі документи про отримання доходів, придбання активів і сплату податків. Є загальна норма Податкового кодексу, яка визначає термін зберігання цих документів у 1095 днів.

податки закон

Знак гривні
Знак гривні