Президент Зеленський хоче ліквідувати скандальний Окружний адмінсуд Києва

Законопроєкт про це він вніс до Верховної Ради як невідкладний.

зелен.jpg

Пряма мова:

«Сьогодні я вношу до парламенту законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва. Суду, який так і не зміг повернути довіру до себе, але впорався з поверненням скандалів і дивних рішень, далеких від розуміння справедливості. Досить сейфів, набитих мільйонами готівки, у пов’язаних із керівництвом суду осіб, або очікування чергових записів скандальних розмов з кабінетів суддів, які думають, що переважують усе в нашій країні».

Зеленський наголосив, що суд, одним рішенням якого, за словами президента, може бути поставлений хрест на будь-якому досягненні держави, будь-якій реформі, буде ліквідований. "Сприймайте це як сигнал до будь-якого суду, який зрадив повазі до закону", – додав глава держави.

В Офісі президента стверджують, що повноваження на це у Зеленського є. А саме, відповідно до частини другої статті 125 Конституції України, суд утворюється, реорганізовується та ліквідовується законом, проєкт якого вносить до Верховної Ради президент (після консультацій з Вищою радою правосуддя). Втім, невідомо, чи такі консультації відбулися: адже ВРП неодноразово виступала єдиним фронтом проти спроб «приборкати» окружний адмінсуд. Зокрема, відмовлялася відсторонити його суддів: мовляв, їм не вручено підозри, а отже, вони взагалі не є підозрюваними.

Нагадаємо, окружний адмінсуд Києва (ОАСК) відомий своїми скандальними рішеннями, серед яких – скасування нового українського правопису, скасування рішення Київради про перейменування Московського проспекту на проспект Бандери, визнання незаконною націоналізацію ПриватБанку, призупинення процесу перейменування УПЦ Московського патріархату, поновлення Романа Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби та інші. Голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику та ще п'яти суддям цього суду НАБУ оголосила підозру в створенні злочинної організації, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їх роботі.

Останнім інцидентом з ОАСК стало затримання Юрія Зонтова – брата Павла Вовка. Йому інкримінують спробу отримати хабар у 100 тисяч доларів, який, за версією НАБУ, призначався голові ОАСК. Під час обшуку приміщення, де були затримані підозрювані, детективи НАБУ знайшли понад 3,7 млн доларів, 840 тис. євро, 20 тис. фунтів стерлінгів, 230 тис. грн та 100 шекелів.

Знак гривні
Знак гривні