Японія виллє в океан мільйон тонн води з аварійної АЕС «Фукусіма»

Уряд Японії схвалив рішення скинути в океан воду, яка зараз міститься в баках на території закритої атомної електростанції «Фукусіма». Прем’єр Йосіхіде Суґа заявив, що це вимушений крок, без якого неможливо повністю ліквідувати наслідки ядерної аварії на АЕС.

аес.jpg

Баки з радіоактивною водою на території АЕС "Фукусіма"

Нагадаємо, інцидент на АЕС Фукусіма стався у 2011 році внаслідок катастрофічного землетрусу та цунамі. Приміщення станції витримали удар землетрусу, а реактори були штатно зупинені. Втім, хвиля цунамі зруйнувала приміщення аварійних генераторів, які давали енергію для охолодження басейнів з ядерним пальним. Від перегріву почався термічний розклад води на водень і кисень. Ця суміш вибухнула і зруйнувала приміщення АЕС.

Згодом охолодження відновили, але за майже десять років на території станції накопичився понад мільйон тонн води, забрудненої радіоактивними матеріалами. І ємності для її зберігання будуть остаточно заповнені орієнтовно через два роки. Тож влада Японії вимушена знайти спосіб позбутися цієї води.

Насправді японська влада не збирається виливати в океан радіоактивну воду, як про це написала низка західних ЗМІ. Рідина пройде через систему фільтрації, яка вилучить з неї всі радіоактивні матеріали, окрім тритію. Цей ізотоп водню міститься в морській воді й не шкідливий для людини в малих кількостях.

Як пояснили в офісі прем’єр-міністра Японії, вода з баків АЕС буде попередньо розбавлена – і концентрація тритію в ній знизиться до рівнів, нижчих за японські регуляторні стандарти.

Процес скидання води розпочнеться через два роки і триватиме кілька десятиліть.

Сусідні Південна Корея та Китай висловили глибоку стурбованість планами Японії. Вони вважають, що скидання хай навіть малорадіоактивної води спричинить загрозу для екології та промислового рибальства в регіоні. Натомість США дії Японії підтримали, відзначивши, що та підійшла до розв'язання проблеми утилізації води відповідально та прозоро.

Знак гривні
Знак гривні