Україна розпочинає щеплення китайською вакциною Coronavac

З 13 квітня в Україні розпочинається процес щеплення вакциною Coronavac виробництва компанії Sinovac Biotech. Про це на брифінгу заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“Міністерство охорони здоров’я закінчило всі процеси перевірки лабораторного контролю вакцини Coronavac виробництва компанії Sinovac. Від сьогодні розпочинаємо процес щеплення цією вакциною. Україна отримала першу партію обсягом 215 000 доз”, — сказав міністр.

Всього, за словами Степанова, Україною було законтрактовано 1,9 млн доз цієї вакцини.

coronavax.jpeg

“Решта, 1,7 млн доз, які залишилось отримати за цим контрактом, будуть поставлені найближчим часом. Ми розраховуємо на поставку протягом квітня-травня цього року”, — зазначив він.

Вакцини будуть насамперед використовуватися для маломобільних груп населення, а також людей, які за ними доглядають. Також вакцинувати будуть освітян, які братимуть участь в організації та проведенні ЗНО.

Coronavac – вакцина, виготовлена за традиційною технологією. В її основі – реальний вірус SARS-CoV-2, вирощений в живильному середовищі й деактивований (убитий). Цим Coronavac відрізняється і від найсучасніших вакцин на основі матричної РНК (Pfizer, Moderna), і від так званих векторних вакцин, де застосовується аденовірус (він викликає застуду) з генетичними фрагментами коронавірусу.

Ефективність Coronavac невисока – клінічні дослідження в Бразилії показали, що вона захищає в 50% випадків. Застосування в Індонезії засвідчило ефективність у 65%. При цьому у китайської вакцини є перевага – завдяки своїй невисокій технологічності вона може зберігатися у звичайному побутовому холодильнику і залишається стабільною протягом трьох років.

Утім, найбільшу ефективність Coronavac продемонструвала у так званій вакцинній дипломатії – програмі Китаю з постачання вакцин до країн третього світу. Наразі Coronavac застосовується в понад 60 країнах – зокрема, в Бразилії, Мексиці, Індонезії, Туреччині, Єгипті, Південноафриканській республіці, Сомалі, Зімбабве тощо. В Європі її отримали Албанія, Боснія та Молдова. А зараз ще й Україна.

Треба зазначити, що вакцина Coronavac, так само як і виготовлена в Індії під брендом Covishield вакцина компанії AstraZeneca – це препарати, які Україна придбала (зі значними труднощами й не менш значними затримками з постачанням). Натомість раніше влада орієнтувалася на вакцини, які мали безплатно надійти за програмою ООН Covax. Зокрема, на 114 доз вакцини Pfizer чекали спочатку в лютому, потім у березні, зараз її очікують до 15 квітня. Та поки що із загадкових причин Україна, на відміну від уже понад 100 інших країн світу, нічого за програмою Covax не отримала.

вакцина вакцинація степанов Китай

Знак гривні
Знак гривні