Свобода підприємництва по-китайськи. Торговельний гігант Alibaba Group оштрафований на $2,8 млрд

За підсумками розслідування, розпочатого в грудні 2020-го, Державне управління з контролю за ринком Китаю (SAMR) встановило, що з 2015 року заснована мільярдером Джеком Ма компанія зловживала панівним становищем на ринку – зокрема, забороняла продавцям, які користуються послугами Alibaba, відкривати магазини на конкурентних майданчиках.

Крім штрафу розміром 4% від загального виторгу компанії в Китаї за 2019 рік, Alibaba отримала наказ усунути виявлені порушення.

фдш.jpg

Штраф для Alibaba – рекордний в історії регулятора Китаю. Раніше найбільші санкції отримувала американська компанія Qualcomm, яку в 2015 році оштрафували майже на один мільярд доларів.

Антимонопольному розслідуванню і призначенню штрафу передував конфлікт його засновника, найбагатшої людини Китаю Джека Ма з владою Піднебесної. 24 жовтня 2020 року в Шанхаї бізнесмен відкрито розкритикував фінансову політику країни та порівняв китайські банки з «ломбардами» – мовляв, ті ставлять надмірні вимоги отримувачам мікрокредитів. Після цього китайська влада призупинила раніше санкціонований вихід на біржу Ant Group: фінтехкомпанія з групи Джека Ма готувалася до найбільшого IPO у світі, плануючи залучити понад $35 млрд із виходом одразу на дві біржі (Шанхайську і Гонконзьку) і підвищенням оцінки в майбутньому до $315 млрд. Одночасно сам бізнесмен зник із публічного поля на три місяці.

економіка Китай

Знак гривні
Знак гривні