Графік дня: смертність від Covid-19 у країнах, де найбільше вакцинують – порівняння з Україною

Ми не вважаємо, що ці дані є повністю репрезентативними, однак вирішили, що вони можуть бути цікавими.

Отже, на світовому порталі Statista ми знайшли дані по країнах, які вакцинували найбільший відсоток населення станом на 31 березня.

Серед порівняно великих країн (не беремо до уваги дрібні офшори та туристичні острови) це виявилися Ізраїль (57.8% отримали принаймні одну дозу), Британія (45.9% населення, перша доза), Чилі (34.4% населення, перша доза), США (28.9% перша доза).

Україна майже внизу світового списку (0.3% перша доза).

Ось джерело: світова агенція Bloomberg

Потім ми ввели великі країни, які найбільше вакцинують, і для порівняння Україну, в інтерактивну програму відстеження пандемії від Financial Times. Вона дозволяє обрати кілька країн водночас. Ми обрали для побудови графіка показник "нові смертельні випадки", вимірювання – "на сто тисяч населення" (бо це краще порівняння, ніж абсолютні цифри).

От що вийшло:

Нові фатальні випадки Covid-19 на 100 тис. населення: країни, що вакцинують найбільше – й Україна. Графік побудовано ТЕКСТАМИ за допомогою інтерактивної програми Financial Times
Нові фатальні випадки Covid-19 на 100 тис. населення: країни, що вакцинують найбільше – й Україна. Графік побудовано ТЕКСТАМИ за допомогою інтерактивної програми Financial Times

Зазначимо, що робити остаточні висновки наразі рано: хвороба розвивається (чи не розвивається) не миттєво.

Видно, що в Чилі (а також, зазначимо, в Сербії, де порівняно високий рівень вакцинації) смертність усе ще росте, попри щеплення вразливих груп населення. Ймовірна причина: все та ж "затримка ефекту".

Утім, ефективність вакцин, особливо щодо важких випадків (які призводять до ШВЛ та смерті), раніше не раз була підтверджена.

Що насправді означають цифри щодо ефективності вакцин? Пояснює New York Times (+ІНФОГРАФІКА)

Особливо показовою є крива Британії, яка почала першою. І це, попри "британський", більш заразний штам.

Конкретно в Україні ситуація зараз сумна. Зокрема, ідея зробити цей графік виникла після ранкового:

Кількість смертей від Covid-19 побила вчорашній антирекорд

Карта: Bloomberg
Карта: Bloomberg

пандемія вакцинація епідемія коронавірус графік дня

Знак гривні
Знак гривні