Москва залякує татарську письменницю, яка підтримала Україну

Учора, 30 березня, у місті Яр Чалли в Татарстані відбувся обшук на квартирі відомої татарської письменниці та громадської діячки Фаузії Байрамової.

Про це пише депутат Володимир В'ятрович.

Обшук пов’язаний із виступом письменниці на щорічному меморіальному заході «Хәтер көне» (тат. «День пам’яті») у 2019 році. Це один з ключових для національної пам’яті татар меморіальних заходів, під час якого згадуються захисники Казані, загиблі під час захоплення міста військами Івана Грозного в 1552 році.

З року в рік Москва обмежує проведення маніфестацій та маршів у цей важливий для татар день. У 2019 році Байрамова на пам’ятному мітингу в Казані назвала режим Путіна диктатурою, а федеральну владу – «колоніальною адміністрацією», звинувативши Москву в порушенні національних та політичних прав татарського народу. Раніше, у 2014 році, Фаузія Байрамова публічно підтримала цілісність України й засудила анексію Криму, за що зазнала судових переслідувань.

Паралельно у ці ж дні Кремль намагається ліквідувати найстаршу та найавторитетнішу організацію Татарстану – Татарський громадський центр. Його прагнуть оголосити «екстремістським, бо татарська інтелігенція надто незадоволена політикою асиміляції. У лідера Татарського громадського центру Фаріта Закієва кілька тижнів тому ФСБ також провела обшук.

Україна, як демократична і правова держава, не повинна мовчки спостерігати за репресіями проти активістів корінних народів РФ, які аж ніяк не є внутрішньою справою Росії. Висловлюючи солідарність із Фаузією Байрамовою, закликаю МЗС України оприлюднити заяву про неприпустимість переслідування Фаузії Байрамової та інших татарських активістів.

Дусларым! Мин, Володымыр Вятрович, Фәүзия ханым белән! Кулларыгызны төшермәгез! Үз хокукларыгыз, телегез һәм мәдәниятегез өчен көрәшегез! (тат. «Друзі! Я, Володимир В’ятрович, у ці хвилини підтримую пані Фаузію! Не опускайте рук! Боріться за свої права, за свою мову та культуру!»)

росія татари репресії солідарність

Знак гривні
Знак гривні