«Безперервний крик, агресія, хамство, грубість депутатів монобільшості», – Ірина Геращенко про несправедливу розсадку в залі Ради

Про це після вчорашнього конфлікту заявила депутатка Ірина Геращенко:

"Вперше маємо розсадку, коли сектор перед трибуною зайнятий виключно представниками однієї партії, вся опозиції на гальорці. Всі попередні скликання парламенту кожна фракція мала місця біля трибуни й далі, це також давня демократична традиція, порушена монобільшістю. Так ось, коли виступають представники нашої фракції, їх перериває безперервний крик, агресія, хамство, грубість депутатів монобільшості, що сидять прямо перед трибуною. Це неможливі умови, які не дають зосередитися і доносити позицію. Президія завжди мовчить. Спікер радо коментує опозицію і ніколи не робить зауваження людям, які можуть стати перед трибуною і волати, збивати, переривати виступ.

Я знаю, що засідання вести непросто. Я розумію, що всі фракції можуть емоційно висловлюватися під час виступів опонентів. Але є одне але. В попередньому скликанні опозиційні «Батьківщина», «Самопоміч», РПЛ сиділи біля самісінької трибуни й мали можливість захистити виступи своїх представників та морально, так би мовити, тиснути на опонентів під час їхніх виступів. Я добре пам’ятаю, що дозволяли собі представники тієї ж «Батьківщини», навіть стосовно президії. Але... так працює демократія.

Сьогодні все навпаки. Єдине, що має опозиція в цій залі – це трибуну. Так, наші виступи можуть не подобатися, але це право «Європейської солідарності» апелювати до суспільства і доносити наш протест, позицію, обурення чи підтримку. Ми маємо такі самі права в сесійній залі, як і інші депутати. Обов’язок президії – організувати роботу ВР, зокрема, і в сесійній залі. А не мовчки тішитися приниженням одних і підігрувати безкарності інших. Навіть якщо це твої однопартійці.

1.png

Про несправедливу розсадку депутатів Ради нинішнього скликання ми писали у нашій статті у вересні 2019 року

Вчорашній день був надто показовим", – пише Геращенко.

Як відомо, вчора між депутатами фракцій «Слуга народу» та «Європейська солідарність» стався конфлікт після обговорення акції протесту прихильників активіста Сергія Стерненка.

Суперечка виникла під час виступу співголови фракції ЄС Ірини Геращенко. Вона заявила про «деградацію та падіння українського парламенту» і порівняла його з Держдумою Росії. Геращенко обурило, що на засіданні «три години обговорюють» події під час акції під ОП, – пише Бабель.

У цей час депутати зібралися у проході між рядами та почали штовханину.

Потім Геращенко продовжила виступ, заявивши, що в парламент «зайшли люди без принципів, які називають державними символами двері». Після цього вона звинуватила нардепа від «Слуги народу» Сергія Швеця у тому, що він — пʼяний.

«У першому ряді сидить нетвереза людина ㅡ народний депутат України. Ми вимагаємо за підсумками сьогоднішнього засідання Нацполіцію провести алкогольний тест народному депутату з прізвищем на «Ш» з першого ряду», — заявила Геращенко, не назвавши повністю імʼя депутата.

Але згодом фотограф Ян Доброносов уточнив у Facebook, що йдеться про Сергія Швеця. Під цим дописом Геращенко залишила коментар: «Я не просто стверджую, а звернулася до поліції, аби в нього взяли алкопробу».

Сам Швець у коментарі «Громадському» заперечив, що був пʼяним, і заявив, що «Геращенко бреше». Депутат повʼязує це з критикою пʼятого президента України Петра Порошенка.

«Сьогодні я виступив з критикою діяльності експрезидента Порошенка. Саме тому будь-які вигадки повʼязані з тим, щоб очорнити мою репутацію, от і все. Я передбачаю, що коли хтось буде виступати з критикою Порошенка, на нього буде вивалюватися купа брехні», ㅡ наголосив Швець.

Згодом він у коментарі журналістам додав, що готовий здати кров на аналіз.

Верховна Рада 30 березня ухвалила постанову про засудження вандалізму під час акції протесту біля ОП. "За" проголосували 237 депутатів.

стерненко конфлікт геращенко Рада

Знак гривні
Знак гривні