За колишнім заступником голови СБУ Кононенком стежили люди з посвідченнями поліції

Поліція в Києві вела незаконне стеження за колишнім заступником голови СБУ у 2017–2019 роках, а нині депутатом міської ради від “Європейської солідарності” Віктором Кононенком.

Віктор Кононенко у 2017 році
Віктор Кононенко у 2017 році

Про це йдеться в заяві партії ЄС, яку з трибуни Верховної Ради у вівторок, 30 березня, зачитав ексголова парламенту Андрій Парубій, – передає Новинарня.

“Сьогодні режим пробив чергове дно. Встановлено незаконне політичне стеження проти депутата Київської міської ради від “Європейської солідарності” Віктора Кононенка”, – сказано у відозві.

Однопартійці заявили, що Кононенко протягом найгарячіших років російської агресії проти України у 2015–2017 роках очолював об’єднаний штаб СБУ в зоні АТО, він бойовий генерал, і проросійські бойовики визначали дуже велику ціну за його голову.

“Як професіонал Віктор Кононенко бачить більше, ніж може бачити неспеціаліст. Він виявив за собою стеження ще тиждень тому. Сьогодні, припускаючи, що стеження можуть вести російські бойовики, найманці або бандити, Віктор Кононенко вжив заходів із з’ясування їхніх особистостей.

Натомість вони пред’явили посвідчення представників поліції. Брудна спецоперація була зірвана. Віктор Кононенко викликав наряд поліції та журналістів: усе таємне стало явне”, – розповів Парубій.

Інший ветеран війни з Росією, депутат від партії “Європейська солідарність” у Київській міськраді Олександр Погребиський, який був присутній під час інциденту з Кононенком, в ефірі “Прямого каналу” розповів: “Віктор Іонасович вже п’ятий день бачив за собою спостереження. Це відбувалось не лише біля його будинку, де він проживає. Як він мені пояснив, це спостереження відбувалось біля офісу “Європейської солідарності”, куди він приїздив у робочі дні як депутат Київради. Також спостереження відбувалось під час руху, коли він кудись направлявся по своїй справах”.

З його слів, спостереження відбувалось “дуже явно, грубо і непрофесійно”. Тому Кононенко зробив висновок, що це не співробітники правоохоронних органів, бо вони так не працюють.

“Тому Кононенко не виключив думки, що це можуть бути проросійські найманці… Він також має доступ до державної таємниці та є персоною, яку мають охороняти співробітники “Альфи”, – сказав Погребиський.

Партієць розповів, що поліціянти з “наружки” не змогли пояснити свої дії та втекли за першої нагоди.

“Кононенко закликав мене і моїх побратимів з’ясувати, хто проводить це спостереження. Ми зробили фото і відео цих людей. І коли людина сказала, що вона є співробітником поліції, всі відійшли в бік і попросили показати посвідчення. Ця персона показала відповідне посвідчення, після чого Кононенко почав питати, з якою метою проводиться спостереження. Персона почала хаотично дзвонити по телефону, ходити туди-сюди. Спочатку він кудись пішов, потім повернувся, сів у машину й почав тікати. Цим усе й закінчилось”, – зазначив Погребиський.

“Прямий канал” показав відео зі з’ясуванням стосунків із поліцейським, який стежив за Кононенком.

У “Європейській солідарності” вважають, що незаконне стеження поліції за депутатом від “ЄС” може бути пов‘язане “з брехливими заявами про нібито причетність нашої партії та особисто Петра Порошенка до розфарбовування Офісу президента та розбиття шибок на дверях на Банковій”.

“Петро Порошенко направив до суду позов проти МВС і особисто Антона Геращенка з вимогою визнати цю інформацію недостовірною. Такою, що принижує його честь та гідність, завдає шкоди репутації.
Це вже не перший випадок стеження за нашою політичною силою. Улітку минулого року за незаконним стеженням за партійним офісом попалися горе-детективи ДБР”, – ідеться в заяві.

Партійці Порошенка вимагають від влади припинити “ганебну практику використання правоохоронних органів для переслідування опозиції”.

“З подібних кроків вже колись починав Янукович, і цей шлях привів його до Ростова”, – заявили в “Європейській солідарності”.

конфлікт кононенко євросолідарність сбу поліція скандал

Знак гривні
Знак гривні