Макрон може запропонувати ЗСУ французькі винищувачі на заміну радянським

У ході свого візиту до Києва президент Франції Еммануель Макрон запропонує Україні винищувачі Rafale на заміну радянських МіГ-29.

Dassault Rafale: фото з Мілітарного
Dassault Rafale: фото з Мілітарного

Таку інформацію оприлюднили у виданні opex360.com, повідомляє Мілітарний. Це має статися у першій половині 2021 року.

За даними джерел сайту Intelligence Online, можливий продаж Рафале в Україну є пріоритетом в обговоренні під час майбутнього візиту.

Президент Франції вірить у шанси на перемогу Rafale у колишньому бастіоні радянської промисловості, – пише Intelligence Online.

У французьких ЗМІ нагадують про два великих чинних контракти з Україною – закупівля 55 гелікоптерів компанії Airbus та патрульних катерів типу OCEA, що були підписані в рамках міжурядових угод.

Не виключають і особливу участь міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, під чиїм головуванням і були реалізовані угоди для системи авіаційної безпеки МВС та нових катерів для Морської охорони ДПСУ.

На презентації "Візії Повітряних сил до 2035 року" для народних депутатів України, командувач ПС ЗСУ генерал-полковник Сергій Дроздов розказав, що впродовж найближчих 10 років Повітряні сили ЗСУ спишуть основні бойові зразки авіатехніки.

Тому упродовж останніх двох років у ПС ЗСУ тривала робота з розробки стратегії розвитку до 2035 року.

Техніка, що залишилась у бойовому складі фактично експлуатується зі значними перевищеннями зазначених ресурсів, а конфлікт на Сході України лише прискорив виснаження ресурсних показників, – сказав командувач ПС ЗСУ.

Підтримувати боєздатність зараз вдається за рахунок наявної кількості бортів, котрі виведені з бойового складу та використовуються для підтримання у робочому стані бойових одиниць.

Перехід на компонування зі зменшенням чисельності дозволив нам утримувати за штатом велику кількість техніки, і розмова або напрямки державної політики в плані модернізації та закупівлі новітнього озброєння не стояли за рахунок того, що у нас був великий об’єм надлишкової техніки, – розказав Сергій Дроздов.

Оскільки такий ресурс комплектувальних не вічний, це не може довго тривати.

Ми прогнозуємо, що протягом наступних 10 років доведеться вивести з бойового складу основні бойові зразки техніки, – констатував командувач Повітряними силами ЗСУ.

Зокрема, Дроздов заявив, що ПС ЗСУ на першому етапі переозброєння планують отримати новий багатофункціональний літак покоління 4++.

Далі ж, за словами командувача ПС ЗСУ, Україна розраховує отримати літак 5-го покоління:

Сергій Дроздов зауважив, що ресурсів оборонного бюджету України буде недостатньо для переозброєння. Тому для оновлення парку тактичної авіації необхідно створити окрему державну цільову програму.

У ПС ЗСУ визначились та задекларували у "Візії Повітряних сил ЗУ України до 2035 року", на які типи багатоцільових винищувачів іноземного виробництва орієнтуватися, один із яких, у перспективі, може замінити авіатехніку радянського зразка, що є сьогодні на озброєнні авіаційних бригад. Це багатоцільові винищувачі покоління 4+: F-15 EX, Saab JAS 39 Gripen та F-16 Block 70/72.

франція авіація армія

Знак гривні
Знак гривні