У США намічається 50 млн зайвих доз AstraZeneca. Штати вже діляться із сусідами. Це шанс і для України

19 березня адміністрація США повідомила про дострокове виконання обіцянки президента Байдена – забезпечити щеплення 100 млн громадян США протягом перших днів свого президентства. Завдання вдалося виконати за 60 днів. Однак у цієї події є ще один аспект – США заявили, що в них є додаткові обсяги вакцини від коронавірусу, якою вони поділяться з сусідами – Канадою та Мексикою.

Як заявила прессекретарка Білого дому Джен Псакі, йдеться про вакцину AstraZeneca – ту саму, яка застосовується для щеплень у Британії, більшості країн ЄС і Україні. 2,5 млн доз отримає Мексика, півтора мільйона – Канада.

Читайте також: Стадіони, паркінги, супермаркети. У США вакцинують близько 3 млн людей на добу. Як це організовано?

При цьому в Сполучених Штатах вакцину AstraZeneca поки що не застосовують. Населення щеплять трьома вакцинами – Pfizer\Biontech, Moderna та Johnson & Johnson. Однак у країни є оплачені замовлення вакцин і з іншими виробниками. Протягом минулого року США контрактували вакцини «з запасом» – на випадок проблем з ефективністю та темпами виробництва у когось із постачальників.

До цього переліку входить і AstraZeneca. Ще в травні 2020 США в межах ініційованої державою програми пришвидшеної вакцинації проти коронавірусу, відомої як Operation Warp Speed, забронювали 300 млн доз вакцини AstraZeneca – третину від обсягів виробництва, запланованих на 2021 рік.

Утім, у Сполучених Штатах AstraZeneca ще не сертифікована для щеплення – на відміну від інших країн світу, де її активно застосовують. Наразі завершується третій етап клінічних випробувань, і дозвіл AstraZeneca отримає не раніше, ніж наприкінці квітня. Відповідно, навіть за найбільш оптимістичного сценарію, щеплення цією вакциною у Штатах можуть розпочатися не раніше травня.

А на той час кампанія з масової вакцинації населення у США вийде на фінальний етап. Щеплення отримають близько 250 мільйонів громадян з 330-мільйонного населення. Постачання від «трійки» Pfizer\Biontech, Moderna та Johnson & Johnson продовжить зростати. А попит, навпаки, впаде – адже наприкінці кампанії серед осіб, що лишилися невакцинованими, значну частку становитимуть принципові противники щеплення. Відповідно, потреба США у ще одній вакцині від AstraZeneca може бути мінімальною або ж не виникнути взагалі.

Натомість вже зараз у США вже зберігаються десятки мільйонів доз вакцини AstraZeneca – і до кінця квітня їхня кількість зросте до 50 млн. Джен Псакі підтвердила, що як мінімум 7 млн доз AstraZeneca США можуть «вивільнити» вже зараз. З цих семи мільйонів чотири підуть Канаді та Мексиці – очікують, що офіційно передача буде оформлена 20 березня. Тобто, вже зараз в Америки залишаються щонайменше 3 млн доз вакцини AstraZeneca, якою вона могла б поділитися з друзями й союзниками у рамках так званої «вакцинної дипломатії».

Тому Україна має зробити все можливе, щоб потрапити в число отримувачів вакцини AstraZeneca, яку можуть надати США. У ці двері потрібно стукати, навіть якщо вищезгадані 3 млн вже поділені: адже потенційний ресурс становить десятки мільйонів доз.

Переговори про доступ до американської вакцини AstraZeneca мають стати пріоритетом для української дипломатії. У разі успіху Україна не лише захистить від вірусу значну частину свого населення, а й підтвердить конкретними справами політичне партнерство зі Сполученими Штатами. А нам зараз це потрібно не менше, ніж вакцинація.

Знак гривні
Знак гривні