Викопні рештки з-під льодовиків Гренландії показують: усе ще небезпечніше, ніж ми вважали

Гренландія й раніше, без участі людей, періодично танула настільки, що на місці сучасних льодовиків починали рости рослини. Це значить, що й зараз вона може бути ще більш нестабільною, ніж ми вважали.

Доволі недавні викопні рештки рослин, видобуті з-під кілометра криги в Гренландії
Доволі недавні викопні рештки рослин, видобуті з-під кілометра криги в Гренландії

Про це йдеться в матеріалі Science Alert.

Вважається, що кілометровий шар криги, що вкриває Гренландію, існує тут уже 45 млн років. Свідчення непевні, але науковці вважали, що як мінімум останні 1 млн років ця крига була тут постійно. Проте нові свідчення цьому суперечать.

На дні шару криги завглибшки 1.4 км на півночі Гренладнії виявлено залишки рослин. Це означає, що принаймні один раз упродовж останнього мільйона років та багато разів протягом кількох мільйонів років перед тим уся ця крига танула досить надовго, щоб там укорінилися рослини – можливо, навіть ліс.

Дослідження показує, що Гренландія значно чутливіша до природних змін клімату, ніж ми вважали. Водночас ми знаємо, що пов'язане з людською діяльністю потеплішання планети значною мірою перевищує природні рівні.

Вкотре: чому неможливо заперечувати людські чинники в глобальних змінах клімату (ГРАФІКИ, ВІДЕО)

Зразок було видобуто ще в 1966 році під час "холодної війни": військова база Camp Century планувала створити під кригою велику систему тунелів, щоб ховати там сотні ядерних бомб. План виявився невдалим, бо крига була надто нестабільною. Офіційною метою існування бази були наукові дослідження, тому кригу зберегли.

Внизу виявилося також 3.44 м замерзлих осадів, їхні зразки переміщували з морозилки в морозилку, поки зрештою про них не забули, залишивши на десятиліття в Данії (насправді ніхто досліджувати їх не збирався, адже тоді про зміни клімату ще не йшлось, а наукова діяльність була тільки прикриттям для військових).

Однак у 2018 в архівах зразків, які мали перемістити в новішу морозилку, вчені з університету Копенгагена виявили й це. Коли вони зрозуміли, що у них у посуді – було мобілізовано наукову команду для вивчення старовинного ґрунту.

На здивування вчених, це виявився не просто ґрунт. Якщо льодовики на своєму шляху все знищують, то тут було виявлено делікатні рослинні структури. Це як часова капсула.

Зразок, узятий на 77.1667 північної широти, показує також ізотопи алюмінію та берилію, котрі виникають, лише коли космічні промені б'ють по відкритому ґрунту.

Це означає, що в якийсь момент радіовуглецевий аналіз показує: він менше за мільйон років – цей регіон повністю розтанув і залишався відкритим досить часу, щоб тут виросли рослини. Зокрема, виявлено мох.

Льодовик Гренландії, якщо науковці не помилились, може бути менш перманентним, ніж ми вважали. Зараз він вкриває 80% острова. Раніше було передбачено, що в разі повного танення льодовика рівень моря підніметься в деяких місцях до 7 метрів.

Шанхай, Мумбаї й не тільки. Через кліматичні зміни до 2050 року затопить значно більше міст, ніж думали раніше, – New York Times (КАРТИ)

Дослідження опубліковано в науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

історія гренландія клімат майбутнє

Знак гривні
Знак гривні