Парубій: У день голосування за Харківські угоди регіонали прийшли з «колорадськими» стрічками

Учасники подій пригадують, як відбувалась ратифікація сумнозвісних Харківських угод, за якими термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в українському Севастополі подовжено з 2017 до 2042 року. Зокрема, згадує Андрій Парубій.

Не запрошували надати свідчення під час розслідування ключового учасника – нині народного депутата від "Європейської солідарності" Андрія Парубія, який у шостому скликанні входив до фракції НУ-НС. 2010 року, коли в Раді протестували проти цих угод, проти Парубія порушили кримінальні справи за тероризм. Підозрювали, що він кинув у сесійній залі димову шашку. Нардеп пояснював, що він просто відкинув її, коли та прилетіла від "регіоналів".

- Я ходив на усі допити по справі. Тривалий час вона мене переслідувала. Але що з нею зараз, я не знаю, – каже Парубій. – Я не буду розбиратися в мотивах, чому зараз порушили питання Харківських угод. Але вважаю це правильним. Бо, на моє переконання, саме тоді й почалася агресія Росії проти України.

Коли ратифікували Харківські угоди, то не тільки дали можливість росіянам збільшити контингент військ, а й безперешкодно пересуватися Кримом. Було дуже характерно, що в той день бойовики "Партії регіонів" та комуністи прийшли до парламенту із "колорадськими" стрічками.

2014 року такі самі були у нападників на Україну. Поводили вони себе теж агресивно. Тому те, що Харківські угоди розслідуються за підозрою у державній зраді, це позитивний фактор. Бо все тодішнє політичне керівництво держави має нести відповідальність. Насамперед Янукович, який був президентом та підписував документ, члени уряду, які його готували, та їхні народні депутати, які проголосували.

Так, парламентарів не карають за висловлювання та голосування. Але тоді у залі відбувалося калічення депутатів опозиції. Фактично відбулося силове захоплення сесійної зали Верховної Ради України – найвищого законодавчого органу країни. Звісно, за таке має бути кримінальна відповідальність.

А якби у залі були смерті, то теж не відкривати справу?! Був факт злочину – державної зради. Він був реалізований у спосіб, який не має нічого спільного із парламентаризмом та роботою парламенту.

Коли я був головою Верховної Ради України, якщо під час засідання починалася бійка, або зупиняв її, або припиняв засідання. Це ж елементарні речі! А Литвин навіть прийшов з охоронцями, хоча вони не мають права заходити до сесійної зали. Коли виникла підозра, що у Наді Савченко граната, я йшов до неї без охорони.

Тому порушень 27 квітня 2010 року була величезна кількість. Закривати очі й удавати, що нічого не сталося? Це було б щонайменше нечесно. Скоро побачимо, чи зможе нинішня влада довести справу до кінця. Але це буде "лакмусовий папірець" – чи проводять вони чергову піар-акцію, чи серйозно взялися за розслідування. Матимемо відповідь на питання, що для них мета – покарати зрадників чи просто пропіаритися.

парубій історія флот анексія агресія окупація росія крим

Знак гривні
Знак гривні