Zoom-вигоряння б'є як інтровертів, так і екстравертів. Але по-різному

Відеоконференції боляче б'ють по обидвох основних типах особистостей – і часом у несподіваний спосіб.

Скріншот зі знаменитого відео судового засідання по Zoom, коли один з юристів-учасників процесу нібито не зміг вимкнути встановлений співробітником фільтр "кіт" і казав судді: "Я присутній, але я не кіт"
Скріншот зі знаменитого відео судового засідання по Zoom, коли один з юристів-учасників процесу нібито не зміг вимкнути встановлений співробітником фільтр "кіт" і казав судді: "Я присутній, але я не кіт"

Через рік після початку пандемії Covid-19 дедалі більше людей знають по собі, що таке "Zoom-вигоряння". Воно може вдарити по вас по-різному залежно від того, чи ви радше інтроверт або екстраверт.

Про це йдеться у статті Wall Street Journal.

Екстраверти: недостатня "підзарядка"

Спершу багато екстравертів думали, що відеозустрічі – розумний та безпечний спосіб бачитись із людьми, заощаджуючи час.

Виявилося, досвід не дає такої винагороди, як справжні зустрічі. "Zoom не дає того ж зворотного зв'язку, що особиста розмова, тому значно менше задовольняє", – коментує Роджер Макінтайр, професор психіатрії в університеті Торонто.

Часто мова тіла, а також дотики є частиною особистої розмови, якої бракує екстравертам.

"Екстраверти є майстрами миттєвої обробки тілесних знаків", – каже Вільям Лемсон, доцент психології та клінічної психіатрії в Корнелльському університеті.

Натомість відео – це переважно лише "балакаючі голови".

Також екстравертів "душать" структурні рамки відеоконференцій – неможливість вести кілька розмов водночас, вимикання мікрофонів, розмова лише по черзі тощо.

Інтроверти: нестача контролю над "порціями"

Для інтровертів якраз ті самі структурні рамки дають певний комфорт: ти вмикаєш мікрофон лише коли потрібно сказати щось по ділу – менше шарпанини та перебивань, менше раптових звернень, можна підготуватися до виступу, а далі знову сидіти тихенько.

У деяких контекстах, як-от перші побачення, інтроверти, власне, надають перевагу відео.

І водночас відеодзвінки мають особливі виклики для інтровертів. По-перше, багато людей постійно стежать одне за одним – і "ти відчуваєш, ніби за тобою вічно дивляться, – каже професор Макінтайр. – Інтроверти люблять більше контролювати, хто перебуває в їхньому особистому просторі та скільки часу".

Коли на тебе дивляться 15 облич водночас, це може бути більш виснажливо, ніж зустрічі з людьми віч-на-віч.

Понад те, промова перед групою рідко дається інтровертам легко. Крім того, в особистих розмовах не так ніяково, коли виникає пауза, необхідна, щоб краще обміркувати нову фразу. Без тілесної мови це важко розтлумачити правильно: він уже закінчив? Його можна перебити?

Не менш важкими є ті незручні моменти, коли в кадрі з'являються діти, тварини чи сусіди по квартирі. "Однієї секунди я психолог, наступної – тато, потім чоловік. Потреба швидко перемикатися може спричиняти втому", – каже доктор Лемсон.

Детальніше англійською

суспільство пандемія технології психологія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні