Затриманий ФСБ після дня народження Шевченка й напередодні роковин окупації Криму «український агент» – журналіст Радіо Свобода

Затриманий ФСБ Росії в окупованому Криму нібито "український агент" Владислав Єсипенко є фрілансером української служби Радіо Свобода.

Фото надано дружиною затриманого, Катериною Єсипенко
Фото надано дружиною затриманого, Катериною Єсипенко

"У той час, коли Кремль застосовує переслідування і залякування проти будь-якого можливого альтернативного голосу в анексованому Росією Криму, недавнє затримання Владислава Єсипенка, фрілансера української служби "Радіо Свобода", викликає тривогу.

Єсипенка слід негайно звільнити, щоб він міг возз’єднатися з сім’єю", – заявив директор "Радіо Свобода" Джеймі Флай.

Передісторія

10 березня на Ангарському перевалі співробітники ФСБ Росії в масках затримали двох осіб, які були присутні 9 березня в Сімферополі на акції до дня народження Тараса Шевченка.

Затриманими виявилися мешканка Алушти Єлизавета Павленко й уродженець Кривого Рогу Владислав Єсипенко.

Павленко обшукали, Єсипенко досі заарештований.

"Така пропагандистська акція напередодні річниці окупації Криму – зручний привід для відволікання уваги населення від численних внутрішніх проблем півострова", – повідомили у відповідь на запит Радіо Свобода у пресслужбі Служби зовнішньої розвідки України. У СЗР вважають, що "Росія цілеспрямовано нагнітає ситуацію". Служба зовнішньої розвідки України назвала заяви ФСБ про затримання нібито "українського агента" пропагандистською акцією, якою створюється потрібне Кремлю тло для "святкування" роковин окупації Криму.

Наскільки відомо, Єсипенко досі перебуває в слідчому ізоляторі Сімферополя. Йому інкримінують, що він начебто збирав інформацію про місця масового перебування людей на завдання українських спецслужб, а також нібито мав в автомобілі пристрій.

Після арешту та кількох допитів Єсипенко начебто розповів, що "інформацію він збирав за завданням офіцера діючого резерву 8 відділу 5 департаменту Служби зовнішньої розвідки України полковника Кравчука".

За матеріалами Радіо Свобода й УП.

репресії анексія змі окупація крим

Знак гривні
Знак гривні