На відстороненого суддю КСУ Тупицького продовжують розподіляти конституційні справи

Попри указ президента Володимира Зеленського про відсторонення Олександра Тупицького з посади судді Конституційного суду України та його недопуск до приміщення КСУ працівниками Управління держохорони, на нього продовжують розподілятися справи.

Як з’ясували журналісти "Схем", у цьому році, вже після оголошення Офісом генерального прокурора підозри Тупицькому та президентського указу про відсторонення з посади судді, на нього були розподілені щонайменше три справи.

Тупицький – один із суддів, який своїми ж руками себе врятував, нівелювавши е-декларування

Перша справа – це конституційна скарга від громадянина Володимира Єрьоміна від 5 січня 2021 року, яка стосувалася відповідності Конституції окремих положень закону «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», а також закону «Про національну поліцію».

Справи на суддю Тупицького продовжували розподілятися і після того, як держохорона припинила пускати його до приміщення КСУ.

25 січня на Тупицького була розподілена ще одна скарга – від громадянина Олега Тищенка щодо відповідності Конституції окремих положень закону «Про Державний земельний кадастр».

І третя справа потрапила на Тупицького 22 лютого цього року. Це конституційна скарга громадянки Наталії Калашник щодо відповідності Конституції окремих положень Господарського процесуального кодексу України.

На прохання «Схем» прокоментувати, що означає такий розподіл, як саме розглядає справи відсторонений указом президента суддя Тупицький, який також не має доступу до приміщень суду, у Конституційному суді повідомили: «Автоматичний розподіл звернень до суду щодо судді Тупицького О.М. означає виконання передбачених законом №2135, регламентом та інструкцією зазначених вище заходів стосовно усіх конституційних подань, звернень, скарг, що надходять до суду, з метою їхнього розподілу між усіма суддями, включаючи Тупицького О.М.»

Крім того, журналісти встановили, що Олександр Тупицький також готує для інших суддів КСУ проєкти порядку денного – тобто, що саме їм треба розглядати, а що – ні.

На думку колишнього голови Конституційного суду Станіслава Шевчука: «У КСУ зараз «гібридний голова». Якби – Тупицький, але юридично має бути Сергій Головатий (заступник голови КСУ – ред.). Але де-факто Тупицький формує порядок денний, розсилає суддям».

У коментарі «Схемам» суддя Ігор Сліденко заявив, що «юридично голова суду – Тупицький, де-факто його обов’язки виконує Головатий».

Сам Олександр Тупицький на прохання журналістів про коментар поки не відповів.

конфлікт зеленський ксу корупція тупицький

Знак гривні
Знак гривні