Енергоатом завершив 2020 рік із чистим збитком 4,8 млрд

За повний 2020 рік Національна атомна компанія  "Енергоатом" відзвітувала про чисті збитки на суму 4,8 млрд грн. За власним фінансовим планом компанія мала закінчити рік із прибутком у сумі 1,6 млрд грн.

Про це пише Економічна правда.

Звіт про виконання показників фінансового плану державного підприємства проаналізувала експертна організація StateWatch. 

У 4 кварталі минулого року НАЕК "Енергоатом" покращила власний фінансовий результат, оскільки за підсумками трьох кварталів сума чистого збитку сягнула 5,3 млрд. 

При цьому за результатами 2019 року Енергоатом відзвітував про 3,8 млрд грн прибутку. Тоді як 2018 рік завершений також із прибутком сумою 4,6 млрд грн.

За підсумками 2020 року середня кількість працевлаштованих осіб на Енергоатомі становила 33 816 людей. Середньомісячна заробітна плата керівника компанії сягнула 241,5 тис. грн, одного члена правління компанії – 236,7 тис. грн, адміністративного персоналу – 49,5 тис. грн,  працівника – 31,9 тис. грн.   

Трохи аналізу щодо причин

Чистий збиток НАЕК "Енергоатом" відображений у фінансовій звітності компанії на рівні 4,8 млрд грн. Він з’явився внаслідок факторів, що не залежать від державного підприємства, – йдеться в аналізі ЕП.     

Перший чинник – витрати на курсову різницю при обслуговуванні валютних кредитів. Завдяки їм наразі реалізовуються, зокрема, будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) та Комплексна (зведена) програма підвищення безпеки енергоблоків АЕС (КЗПБ). Через значне зростання курсу євро та долара США протягом 2020 року збитки Енергоатома при обслуговуванні валютних кредитів становили 6 млрд 601 млн грн.

Другий фактор – примусове скорочення обсягу товарної продукції Енергоатома з 80,6 млрд кВт-год до 73,7 млрд кВт-год згідно з Прогнозним балансом, затвердженим Міненерго торік у квітні. В результаті балансових обмежень деякі енергоблоки вітчизняних АЕС були виведені в резерв на період від одного до трьох місяців, а інші працювали з обмеженнями потужності від 10 до 40%. Через це Енергоатом недоотримав 4,7 млрд грн доходу.  

Третій чинник – прямі втрати компанії через невідповідність собівартості виробленої АЕС електроенергії тій ціні, за якою Енергоатом у рамках покладених на нього урядом публічних спеціальних обов’язків (ПСО) постачає її для населення. Внаслідок того, що Енергоатом був вимушений в рамках ПСО продавати половину від обсягу виробленої електроенергії за ціною 1 коп./кВт-год, втрати компанії становили 1,2 млрд грн. Таким чином Енергоатом фактично дотував населення на суму 40 млрд грн.

Четвертий фактор – величезна заборгованість перед Енергоатомом. Наразі цифри астрономічні: 22,6 млрд грн. З них 11,6 млрд грн – це борг вже не функціонуючого держпідприємства "Енергоринок". Додатково – борг ДП "Гарантований покупець" у розмірі 6 млрд 528 млн грн та заборгованість НЕК "Укренерго" сумою 4 млрд 463 млн грн.

Тобто операційно діяльність державного підприємства прибуткова, а чистий збиток на рівні 4,8 млрд грн пояснюється витратами компанії на курсову різницю при обслуговуванні валютних кредитів, втратами від виконання ПСО та балансових обмежень, а також величезною дебіторською заборгованістю перед НАЕК "Енергоатом".

Додамо, що за результатами 9 місяців 2020 року сума чистого збитку компанії становила 5,3 млрд грн. Та НАЕК "Енергоатом" у найкоротші терміни вдалося оптимізувати свою роботу, провести реорганізацію й переглянути укладені попереднім керівництвом контракти з контрагентами, що дозволило заощадити щонайменше 1,2 млрд грн і скоротити суму збитку на пів мільярда гривень.

Перший квартал 2021 року НАЕК "Енергоатом" планує завершити із чистим прибутком. 

фінанси енергетика

Знак гривні
Знак гривні