Лікарі стверджують, що COVID-19 в Україні став «агресивнішим»

Протягом минулого тижня у медичні заклади Львівщини та Івано-Франківщини поступають хворі з COVID-19 у дуже важкому стані й вони потребують довшого перебування на стаціонарному лікуванні.

Про це йдеться в репортажі Радіо Свобода.

У Львові та Львівській області поки що достатньо ліжок у шпиталях, а на Прикарпатті на кожне вільне місце кілька претендентів на госпіталізацію. 70–80% пацієнтів у лікарнях потребують кисневої терапії.

Сьогодні Вікторія Калинчук, лікарка Коломийської інфекційної лікарні (Івано-Франківщина), виписала вісьмох пацієнтів, які лікувались із діагнозом COVID-19. Одразу ж на вільні місця прийняла нових хворих.

Нові, заразніші варіанти COVID-19 виникають там, де багато людей уже перехворіло

«Немає такого, щоб місце було вільним увесь день. Дві-три години – і вже новий пацієнт. Люди від ранку чекають у приймальному відділенні, щоб їх госпіталізували. Везуть до нас людей з усього Коломийського району, зі Снятина, навіть із Косова. Якщо легкий перебіг хвороби, то відмовляємо у шпиталізації. У моєму відділенні у коридорі стоять три ліжка, де лежать пацієнти», – розповідає лікарка-інфекціоністка Вікторія Калинчук.

Загалом у Коломийській інфекційній лікарні 60 місць. Хворих із COVID-19 лікують і в Центральній районній лікарні міста. В інфекційному шпиталі немає реанімаційного відділення, а у районній лікарні в реанімації немає місць.

«Ми, фактично, лікуємо у стаціонарі хворих, які б мали бути в реанімаційному відділенні. Зараз шість таких, не на ШВЛ, а звичайному кисні. Бо не маємо можливості й дозволу підключити до ШВЛ. Звичайний лікар не є реаніматологом. Таких хворих раніше ми одразу переводили у Центральну районну лікарню, тепер там немає місця. Якщо порівнювати, яким був перебіг захворювання торік, то зараз ситуація складніша. Більше молодших пацієнтів, лікували 28-річну людину. Молоді люди одужують, а у старших перебіг хвороби більш агресивний.

Графік дня: а ось і наша «довгоочікувана» друга хвиля COVID-19

Найчастіше люди із коронавірусною інфекцією помирають від пневмонії, від тотального ураження легень. Зараз вірус швидше поширюється. Від вірусного ураження легеневої тканини нічим не можемо хворим зарадити, на жаль», – розповідає Вікторія Калинчук.

А ще, за словами лікарки, складно витримати психологічно-емоційне навантаження. Багато хворих із COVID-19 емоційно нестійкі, у пацієнтів спостерігаються перепади настрою, можлива агресивна поведінка.

«До фізичного навантаження ми звикли, з костюмами захисту, у яких дуже жарко, змирилися, бо це наша безпека. Але зараз у пацієнтів спостерігається дуже багато ускладнень, люди нервові, не все їх влаштовує. Звісно, я розумію, що це хвороба і людина хоче якнайшвидше одужати. Важко пояснити й донести, що на лікування потрібен час і терпіння, і віра», – зауважила Вікторія Калинчук.

Крім органів дихання, вірус вражає нирки, печінку, центральну нервову систему.

Як ми й передбачали: Степанов підтвердив на Прикарпатті заразніший штам COVID-19

У 52%–76% пацієнтів виявляють постковідний синдром, що триває від 3 до 6 місяців, про це наголосив під час брифінгу 9 березня міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Британський штам коронавірусу, який уже є в Україні, зокрема на Прикарпатті, втричі більш заразний, а інкубаційний період коротший – від одного до трьох днів. А ще, за даними міністерства, цей штам характеризується високою смертністю і тим, що є менше безсимптомних або легких форм захворювання.

Останній тиждень також і до лікарень Львова та області поступають пацієнти із COVID-19 у значно важчому стані, аніж це було раніше. Для прикладу, 9 березня міські лікарні прийняли 34 хворих із підтвердженим COVID, а виписали лише одну особу. Загалом у всіх шпиталях Львова та області сьогодні зайнята половина ліжкомісць.

На стаціонарному лікуванні в обласній інфекційній лікарні перебуває 221 пацієнт. Тобто, там немає вільних місць. За словами лікарки-інфекціоністки цього шпиталю Людмили Гринів, більшість хворих потребує кисневої терапії.

«Сьогодні COVID став значно агресивнішим. Пацієнти мають ознаки гострої дихальної недостатності. Тривалість перебування пацієнта у стаціонарі продовжилась, а це понад два-три тижні. Клінічно добавилися симптоми ураження шлунково-кишкового тракту, а це нудота, блювота та інше. Раніше були такі поодинокі випадки клінічного перебігу коронавірусної інфекції. На даний період таких випадків побільшало, перебіг захворювання важчий», – каже лікарка Любов Гринів.

Львівщина може стати п’ятим регіоном, де оголосять «червону зону». Адже чисельність хворих на COVID-19 зростає.

За даними медиків, у кожної другої-третьої людини, яка тестується на COVID, позитивний результат. А оскільки клінічно COVID став агресивніший і пацієнти потребують довготривалого стаціонарного лікування, то більше людей перебуватимуть у лікарнях. Тож у шпиталях Львова та області за тиждень-другий може забракнути місць. До кінця березня міська влада хоче знайти й облаштувати 700 додаткових місць.

«Маємо зарезервовані 1300 ліжок для лікування хворих на COVID у комунальних лікарнях. На ранок 9 березня 534 місць заповнені. Резерв є, але важко спрогнозувати, скільки людей поступить. Ми збільшимо кількість місць за рахунок лікарні швидкої допомоги та 8-ї міської лікарні. Це буде тимчасовий госпіталь, але приміщення має оглянути комісія, мова про денні стаціонари. Можливо, хворих із різними захворюваннями переведуть у денні стаціонари, а більше пацієнтів із COVID буде у двох лікарнях, де є реанімація. Будемо використовувати медичні заклади для збільшення ліжкомісць, а не встановлювати намети», – повідомив мер Львова Андрій Садовий.

Львівська обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки й надзвичайних ситуацій рекомендує з 15 березня розпочати канікули у школах. 11 березня міська комісія вирішуватиме, чи переводитиме школи на дистанційне навчання. Ніяких обмежень у роботі малого бізнесу у Львові не планують запроваджувати. Тобто, всі заклади працюватимуть у звичному режимі.

львівщина прикарпаття мутація пандемія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні