Яким є зіткнення галактик: фотографії від Габбл

Нижче – шість фото у високій роздільній здатності, що показують злиття двох або більше галактик між собою. Всі знято з космосу телескопом Габбл:

Кожне з цих злиттів є частиною дослідження рівня формування нових зірок у таких системах. Ці взаємодії – один із ключових аспектів еволюції галактик і одне з найбільш видовищних явищ у житті галактики.

Такі системи є відмінними лабораторіями для нас – ми можемо спостерігати формування зоряних кластерів за екстремальних фізичних умов.

Наш Чумацький Шлях зазвичай утворює кластери масами близько 10 тисяч мас нашого Сонця. Це не порівнюється з масами кластерів, що формуються у галактиках у процесі зіткнення: кожен кластер при цьому має масу в мільйони разів більшу за масу Сонця.

Ці густі кластери також є дуже яскравими. Коли після зіткнення нова галактична система починає заспокоюватися, кластери сяють крізь решту галактики.

Вивчаючи показані тут шість злиттів галактик, науковці команди Габбл досліджують, як злиття різко збільшує частоту утворення зірок у галактиках.

Це – продуктивне насильство.

Англійською - тут

А насамкінець: змонтовані в відео знімки:

космос краса наука

Знак гривні
Знак гривні