COVID-19 збільшує нерівність між країнами та всередині них. Що чекає на такі, як Україна? (ВІДЕО)

Країни, які зволікають із відповіддю на Covid-19 і не усвідомлюють, що це надовго – розплачуватимуться більше.

Про це розповів керівник напрямку big data нашої редакції Анатолій Бондаренко на пресконференції.

Людина починає поширювати вірус у той момент, коли ще немає симптомів. Вірус залишається з нами й, напевне, залишиться назавжди:

Covid-19 із нами назавжди. Як із цим жити? – National Geographic

Ковід став ще одним чинником, який розділяє, збільшує нерівність між країнами та нерівність усередині кожної з них.

Країни, які вчасно змогли розв'язати проблему з Cоvid-19 – підуть далі. Ті, хто не встигають вирішити – як зараз Україна з поточним урядом – ідуть іще нижче, опускаються, грубо кажучи, вниз списку країн, які економічно, соціально успішні тощо.

Розподіл вакцин красномовно показав, як люди діляться на «сорти» за країнами (КАРТА, ГРАФІКА)

Вакцини – це знову таки дуже важливо, це потрібно робити, але є такий погляд, що, можливо, навіть вакцини не будуть остаточним вирішенням цього вірусу. Навіть якщо є вакцинація, з’являються нові штами вірусу, як той, що, наприклад, називається британським штамом, або південноафриканським, які ще більш заразні.

Понад те, весь свій еволюційний потенціал цей вірус іще не вичерпав. Можуть бути ще більш заразні штами вірусу.

Вакцинація проходить, навіть у тих країнах, які змогли знайти вакцину вчасно і домовитись про її купівлю – але в деяких країнах відбувається недостатньо швидко, щоб побороти цю загрозу. Наразі тільки буквально кілька країн можуть похвалитися швидкою вакцинацією. Навіть такі країни, як Британія чи Сполучені Штати Америки – в них недостатньо швидка вакцинація. Навіть у них.

Я вже не кажу про такі країни, як ми, як Україна, адже в нас взагалі невідомо, коли відбудеться масова вакцинація. Тобто все одно треба буде створювати якусь інфраструктуру, міняти звички. Створювати відповідні служби в складі Міністерства охорони здоров’я, які будуть спрямовані на те, щоб, наприклад, визначати, де з’являються нові спалахи, як з ними боротися тощо.

Ковід перетворюється на постійну загрозу, яка буде з людством, з нами всіма. Тому, ще раз повторюсь, на жаль, ця сторінка (про ковід на нашому сайті – ред.) буде актуальною ще дуже довго. Тому ми радимо заходити на неї й знайомитись з тим, що відбувається, яка нова інформація з’являється:

Усе найважливіше про Covid-19 із постійними оновленнями

Бондаренко медицина пандемія редакційне відеотексти коронавірус

Знак гривні
Знак гривні