Мовний закон діє. За місяць українці понад 600 разів офіційно поскаржилися на обслуговування недержавною мовою

Починаючи з 16 січня, до Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня надійшло 605 скарг та звернень громадян, через те, що їх не обслуговували українською мовою у закладах сфери обслуговування. Про це повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови.

мовнаполіція.jpg

Повідомляється, що найбільше звернень та скарг продовжує надходити з Києва та Київської області – 276. А от на Сході і Заході мовна ситуація громадян загалом влаштовує.

"У східних, південних та західних областях України – незначна кількість можливих порушень (наприклад, Луганська область – 7, Миколаївська – 6, Донецька – 4, Тернопільська – 4, Херсонська, Рівненська, Івано-Франківська, Закарпатська, Хмельницька по 2 звернення)", – повідомляє омбудсмен.

"Також продовжує надходити інформація щодо використання недержавної мови депутатами місцевих рад міст Миколаєва, Одеси, Дніпра, Запоріжжя та щодо можливих порушень мовного законодавства у сфері освіти".

Нагадаємо, 16 січня 2021 року набула чинності стаття закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка передбачає перехід усієї сфери обслуговування на українську мову. Порушників цієї норми спочатку попередять, а за систематичне ігнорування закону – оштрафують на суму від 5100 до 6800 грн.

Знак гривні
Знак гривні