Ось що санкції животворні роблять! Із переліку найпопулярніших в Україні сайтів зникли російські вебресурси

Компанія Kantar опублікувала рейтинг найбільш популярних в Україні сайтів за січень 2021 року. У найкращі п'ять увійшли Google, Youtube, Facebook, Wikipedia та (єдиний український) Rozetka. Найпопулярніші інтернет-видання – це "Українська правда", НВ, сайт "24 телеканалу" та інформаційного агентства УНІАН.

Натомість із російського домену .ru у рейтингу присутній один-єдиний сайт – онлайн-кінотеатр ivi.

site2021.webp

Ця картина разюче відрізняється від ситуації кількарічної давнини, коли у рейтингах найпопулярніших вебсайтів домінували російські інформаційні ресурси – "Вконтакте", mail.ru, Yandex, "Одноклассники" тощо. Все змінилося після того, як у квітні 2017 року президент Порошенко ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій щодо низки російських сайтів. Прикметно, що тоді цей крок зазнав критики не лише від проросійського табору в Україні, а й від певної кількості лібералів. Ті заявляли, що блокування інформації – це порушення свободи слова. А обмеження все одно не спрацюють, бо їх легко обійти.

site2012.jpg

А так аналогічний рейтинг виглядав у 2012 році

Помилковість цих оцінок зараз очевидна: завдяки санкціям українське інформаційне поле очистилося менше ніж за три роки.

Серед інших трендів, які виявило дослідження Kantar – це ріст популярності розважального контенту (зокрема сайтів, орієнтованих на доступ до фільмів), а також посилена увага до політичних ухвал та економічних новин. Завдяки цьому до рейтингу потрапив сайт Rada.gov.ua та портал для споживачів газу 104.ua.

санкції медіапростір

Знак гривні
Знак гривні