Вік живи – вік учись: навіщо біологи підвішують носорогів догори ногами (ФОТО)

Виявляється, це потрібно для їхнього виживання як виду.

Транквілізований носоріг, підвішений за ноги з гелікоптера: фото  Warren Smart / WWF
Транквілізований носоріг, підвішений за ноги з гелікоптера: фото Warren Smart / WWF

Чорний носоріг під загрозою через браконьєрів – через свій ріг. Біологи, що опікуються його захистом, часом мусять перевозити цих тварин.

Нове дослідження показало, що після транквілізації (інакше носорога не перевезеш) підвішування за ноги дозволяє носорогам значно краще перенести анестетики, – йдеться в дослідженні Cornell University (Нью-Йорк).

фото WWF / Green Renaissance
фото WWF / Green Renaissance

"Щоб зберегти носорогів від браконьєрства та забезпечити перевезення індивідів у різні хабітати для збереження здорового генофонду, команди часто пересувають носорогів у віддалені регіони, куди не дістатись автомобілями".

Якщо цього не робити – починається виродження, як у зебр

"Перемішування генофонду" потрібне для довгострокового виду.

Попри те, що транквілізатори, які дають змогу перевезти носорогів, є сильними опіатами з потенційно поганими побічними ефектами – дослідники виявили, що ризики зменшуються, коли носорогів підіймають догори ногами.

Підвішування носорогів догори дриґом покращує вентиляцію у порівнянні з тим, як якби носорога перевозили у клітці, де він лежав на боці.

Директорка PETA згодна, що це дослідження допоможе безпечніше транспортувати носорогів задля збереження, але додає, що "звісно, результати дослідження мають використовуватися поряд з іншими зусиллями, що включають захист хабітату, суворіші закони для запобігання мисливству та браконьєрству й адекватне виконання цих законів".

1052x588_cmsv2_f11db377-9a94-572a-97af-ff32f0237ab1-5343194.jpg

Докладніше англійською в EuroNews.

Знак гривні
Знак гривні