У Світлодарську не можуть витрачати бюджет і не платять зарплати через юридичну колізію

Освітня та культурна сфери Світлодарської ОТГ залишилися без зарплати за січень та невідомо коли її отримає. Тут чекають введення військово-цивільної адміністрації з минулого року, а по документах вже стали громадою. Та це тільки додало складнощів, адже місцеві депутати не хочуть працювати 11-й рік поспіль.  Журналістка Вільного радіо розпитала місцевих представників влади про нинішню ситуацію і пояснює, що там відбувається, у матеріалі.

Працівники шкіл, садочків та культурної сфери Світлодарської ОТГ вже мають затримку по зарплаті за січень і невідомо коли точно зможуть її отримати. Вони стали заручниками переформатування влади. Щоправда, говорити про це відкрито під запис відмовляються. З шести людей з цієї сфери, до яких ми звернулися, ніхто не захотів називати свого імені та прізвища, щоб розповісти про це.  Натомість зверталися до журналістів Вільного радіо в приватному порядку. 

Затримки виплат нам офіційно підтвердив міський голова Світлодарська Анатолій Брехунець. 

“Нічого ми поки що з 1-го січня не фінансуємо, нікого не фінансуємо, поки все це не владнаємо за законом. За грудень вони отримали (зарплату  —  ред.), за січень лише не отримали. Все це піде, коли це владнається”,  — заявляє Анатолій Брехунець.   

У новому році Світлодарськ за документами став центром Світлодарської ОТГ, але умов для цього виявилося мало. Тож виникла ціла низка ускладнень. Зокрема донині немає кому розпорядитися коштами на виплату зарплати освітянам, не укладені договори на оплату комунальних послуг та харчування дітей в закладах освіти.

Якщо розбиратися в документах, то причина проста: зараз всі бюджетні заклади громади передають із Бахмутського району в новостворене управління Світлодарської об’єднаної територіальної громади. А поки вони фактично нічиї, то і бюджетні кошти на них витрачати нікому. 

Світлодарська міська рада існує на папері, а депутатів там майже не залишилося

Світлодарська міська рада мала б стати повноцінним центром ОТГ, але виборів тут так і не провели. В результаті, офіційно уповноважені зараз депутати, яких обирали ще у 2010 році. І багато з них вже не живуть у місті, хоч і не склали повноваження. Є депутат, якому 80 років і він за станом здоров’я не може відвідувати сесії. 

“Для того, щоб працювати, необхідна працездатна рада. А оскільки останні вибори пройшли 10 років тому (у 2010-му, й відтоді нікого не довибирали), багато хто поїхав, зокрема такі, хто не склав своїх повноважень. Тому зібрати міськраду — велика проблема”,  —  розповідає очільник міста.  

До складу Світлодарської ОТГ входять, окрім міста Світлодарськ, смт Луганське, Зайцеве та Миронівський; села Воздвиженка, Криничне, Миронівка, Кодема, Дача, Миколаївка, Миколаївка Друга, Одрадівка, Семигір’я; селища Новолуганське, Роти,  Доломітне, Травневе та Гладосове. Все це — населені пункти, які розташовані дуже близько від лінії розмежування.

Зі складнощами в громаді голосували навіть бюджет на 2021 рік. У грудні необхідні 16 голосів з 30 не знайшлося фізично. Сесію збирали 30–31 грудня та на початку січня, але потрібної кількості депутатів так і не було. 

Ухвалили головний фінансовий документ громади лише 15 січня.  

Аби все запрацювало, слід перепідпорядкувати всі бюджетні заклади, прийняти їх від Бахмутського району та перереєструвати, змінити їхні назви, статути та печатки. Зараз проєкти таких рішень терміново розробляють.  

“Перша й наразі остання сесія в цьому році відбулася 15 січня, ми ухвалили бюджет. Через казну все зареєстрували, і слава богу, нам доходи зараз йдуть. Але потрібні договори й на харчування, на електроенергію, на всі комунальні послуги. Треба передати на баланс ці заклади на управління освіти та культури, аби все це можна було б фінансувати. Зараз ми готуємо всі проєкти рішень, дали команду на зміну уставних документів і готуємо, щоб одним днем ухвалити все: й прийняти, й передати, й затвердити”, — розповідає Анатолій Брехунець. 

На сесію наступного тижня депутатам Світлодарської міськради винесуть близько сотні питань. Адже навіть за ухваленим бюджетом наразі громада ще не може розпоряджатися своїми коштами. 

“Ми вже на фінальній стадії. Гадаю, наступного тижня, якщо все буде нормально, вдасться зібрати сесію, і ми вийдемо на фінансування. Все створюється в пожежному темпі: ми вже створили три відділи у міськраді (фінуправління, відділ освіти та відділ культури, молоді та спорту). І ще треба як мінімум три утворити. У нас цих підрозділів дотепер не було (вони були в Бахмутському районі). Ми робимо це з нуля: від розробки положення, їхньої реєстрації та печаток. Все це час, і не так просто знайти й людей”, — каже Брехунець. 

З пошуком людей питання окреме. Наприклад, у сфері освіти втратили 12 днів: у відділ освіти прийняли людину, яка пропрацювала цей час і звільнилася. Це похитнуло графік роботи.

При цьому всі необхідні для всієї об’єднаної громади рішення розробляє лише штат працівників Світлодарської міської ради. Додається роботи й з іншими, простішими питаннями.

“Незабаром закінчення школи, треба вже заявки давати на атестати, а навчальні заклади ще підпорядковані Бахмутському району”, — зазначає міський голова Світлодарська.

У Світлодарській ОТГ сподіваються на впровадження ВЦА

Сесія Світлодарської міськради 15 січня стала ювілейною, 150-тою. Зазвичай за каденцію міськради проходить близько 60–70 сесій, це з врахуванням можливих позачергових зборів. 

Міський голова Світлодарська визнає: об’єднаної територіальної громади як такої немає. 

“Виконкоми в наших сільських громадах працюють. Ми, Світлодарська міська рада, — нас та цих усіх (сільських громад навколо — ред.) в бюджеті України немає. І зараз ми намагаємося зробити щось у рамках того законодавства, яке є. З цих територій всі платежі, податки йдуть на рахунок до нас. А назад — їх немає в бюджеті. І нас, як місто, — не зовсім ми правильно… Ми місто Світлодарськ. Я міський голова 6-го скликання, і є депутати 6-го скликання. А у нас вже 2 виборів було після цього”, — розповідає Анатолій Брехунець про становище, в якому вони опинилися. 

Він додає: все було б простіше, якби тут ввели військово-цивільну адміністрацію. 

“Не треба збирати сесії, а підготували розпорядження, підписали та працюй. Верховна Рада вже прийняла зміни в закон про ВЦА, президент підписав їх 12 січня. Ми зверталися до губернатора з проханням посприяти призначенню ВЦА. Прийшла відповідь від ДонОДА: губернатор відправив клопотання та всі документи для призначення тут у нас ВЦА. Коли це буде — не зрозуміло”, — каже голова прифронтової міської громади. 

Деякі депутати вважають, що вже зараз міський голова перевищує повноваження.

“Усі ці територіальні проблеми сходяться на місті Світлодарськ, на його міськраді та депутатському корпусі, які мають повноваження лише в межах своєї міської громади. Ми вимушені займатися формуванням усіх проблем по всій громаді, на противагу до законодавства. За законом цього робити не можна”, — каже секретар Світлодарської міськради Віталій Воронкевич. 

З ним згодний депутат міськради, головний лікар світлодарської лікарні Геннадій Гуржий. 

“Це перевищення своїх повноважень. Наші повноваження припинилися з 1-го січня, відколи у нас офіційно громада. Те, що намагається зараз зробити Анатолій Федорович, — напівлегально. Закони є закони. Анатолій Федорович — міський голова Світлодарська. Точно такі ж голови є у Новолуганському, Луганському, Миронівському, Кодемі. Всі вони наразі в однакових правах, хоча й центр зробили у Світлодарську”,  —  зазначає депутат. 

Леонід Гуржий додає, що згідно з рішенням Бахмутської районної ради, район передає майно не Світлодарській міськраді, а Світлодарській територіальній громаді. І особисто він не хоче порушувати закон.

“Як депутат міськради може приймати це майно в міськраду? Як депутат міської ради, ухвалювати рішення за всю громаду я не буду. Добре, він (мер Світлодарська — ред.) буде фінансувати Світлодарськ. А Новолуганське, Кодему, Миронівське, Луганське — як він буде фінансувати?” —  каже депутат. 

Та додає: якщо ВЦА все ж введуть, наприклад, за два тижні, то доведеться знову перереєструвати всі бюджетні організації, змінювати їхні статути, печатки тощо.  

“Вибачте, реєстрація наразі у реєстратора коштує 680 грн, мені ніхто цих коштів не дасть. Окрім того, скільки ще “заморочок” буде по статутах та по всьому іншому”,  — міркує Гуржий. 

Депутат вважає, що такі рішення, які хочуть змусити депутатів Світлодарської міськради проголосувати, порушуватимуть бюджетний кодекс. 

“Це грубі порушення. Порушувати бюджетний кодекс, за який кримінальна відповідальність, ніхто не буде. Казначейство в першу чергу. Те, що воно відкрило рахунки, нічого не значить. Я не бачу сенсу в зборі цієї сесії. Мої повноваження як депутата Світлодарської міської ради скінчилися 1-го січня. Завідомо чіпляти собі на шию петлю я не хочу. Раніше чи пізніше це закінчиться, буде призначена чітка влада, яка має на це право. І тоді прокурор спитає: “Ти що, пан депутат, законів не знав? Як ти міг голосувати за те чи інше рішення?”  — каже Геннадій Гуржий.  

Тому, за його словами, він теж вже написав заяву про складання депутатських повноважень. Її ще не ухвалили на сесії, а можливо, і не ухвалять. Гуржий не вірить, що наступного тижня вдасться зібрати кворум.

“Навіть якщо я прийду, то буду 14-м (минулого разу зібралось 13 депутатів). “Живих” у нас всього 14 депутатів, із них одна з переламаною ногою лежить у мене в лікарні на скелетному витягуванні (прикута до лікарняного ліжка  —  ред.). А для кворуму потрібно 16”,  —  каже поки що чинний депутат. 

абзац донеччина

Знак гривні
Знак гривні