На Донеччині селищу повертають історичну назву: Нью-Йорк

Тепер це буде по-хорошому нагадувати фільм Віма Вендерса "Париж, штат Техас". Можливо, коли стане безпечно, сюди потягнуться українські туристи.

Нью-Йорк у радянські часи було перейменовано на Новгородське. Селище розташовано неподалік від Горлівки.

Подання про перейменування подала Донецька обласна військово-цивільна адміністрація.

На засіданні комітету Ради виступила представниця громади Новгородського Крістіна Шевченко. Вона зазначила, що селище було Нью-Йорком до 1951 року. Але радянська влада під час холодної війни вирішила перейменувати його на Новгородське, оскільки воно "не дуже вже по-російськи й звучало", – передає УП.

Питанням повернення історичної назви місцеві активісти займалися з 2016 році. Російська агресія, згадує координаторка групи, підштовхнула до того, щоб вивчити історію рідного краю, – передає Вільне радіо.

“Основним гаслом, під яким людей збирали на “референдум”, був “русский мир”. Ми ж через краєзнавців дізналися, що наше селище має європейське коріння. Назва Нью-Йорк була ще до німців-менонітів (меноніти — християнський протестантський рух — ред.), але саме вони викупили землі у 1879-му й за 20 років зробили величезний прорив у розвитку селища. Воно стало фактично промисловим центром, були побудовані заводи сільськогосподарських машин, цегельні заводи. Пізніше саме з Нью-Йорку люди йшли на фронт і до Нью-Йорка поверталися”, — пояснює Надія Гордіюк.

Перші клопотання щодо перейменування до обласної ВЦА, додає, залишилися без відповіді. Хоча його на громадських зборах підтримали місцеві жителі. У 2020-му вже нове звернення у Донецькій ВЦА підтримали та передали до парламенту. 

“Дуже приємно, що активну позицію в цьому питанні зайняла наша молодь, громадська організація “Молодь українського Нью-Йорка”.  Зокрема, у нас стрімко розвивається ОСББ, вже понад 100 будинків має, воно називається “Нью-Йорк”. Хочуть повернути історичну назву і старожили (ті, хто народився у Нью-Йорку)”, — резюмує активістка.  

Фото Олени Ботнової
Фото Олени Ботнової

історія донеччина

Знак гривні
Знак гривні