Відео фітнесу на тлі військового перевороту у М'янмі стало вірусним

Khing Hnin Wai, інструкторка з фітнесу, не зрозуміло, чи помічаючи події за своєю спиною, зняла відео з інструкціями фізичних вправ. Воно стало вірусним:

На повній версії чутно навіть сирени:

သီခ်င္းတီးလံုးနဲ႔ ေနာက္ခံ႐ူခင္း လိုက္ဖက္ေနမႈ မနက္ကသတင္းေတြမသိခင္ ပံုမွန္တိုင္း ၿပိဳင္ပြဲတင္ဖို႔ သြားကတဲ့videoေလးက အမွတ္တရ ျဖစ္သြားတာေပါ့ ကေနရင္း ရဟတ္ယာဥ္ေတြ တဝီဝီ ကားေတြတဝူးဝူး ေသနတ္ႀကီးေတြနဲ႔ တစ္ေနရာရာကမ်ား ခ်ိန္ထားမလားေပါ့ ဦးရဲႀကီးေတြကေတာ့ ၿပံဳးၿပံဳးႀကီးေတြ ၾကည့္ၿပီး ျပန္ေတာ့မလို့လားေတာင္ ႏွုတ္ဆက္လိုက္ေသး Video Fileကုိ ကူးယူေဖာ္ျပခြင့္မျပဳပါ႐ွင္

Posted by Khing Hnin Wai on Sunday, January 31, 2021

Якщо відео не відображається – радимо подивитися його, перейшовши за посиланням безпосередньо на фейсбук. Воно того варте. Схоже, жінка все-таки чудово усвідомлює, що відбувається позаду:

Нагадаємо, вчора у М'янмі відбувся військовий переворот. Повернулася до влади та сама хунта, яку звинувачували в геноциді раніше.

Вранці 1 лютого військові затримали лідерку керівної партії М'янми "Національна ліга за демократію", очільницю МЗС і фактичну лідерку країни Аун Сан Су Чжі, президента М'янми Він М'їна та інших керівників, – пише ВВС Україна.

У країні оголошено надзвичайний стан строком на рік.

Згідно із заявою, підписаною першим віцепрезидентом країни М'їн Шве, який раніше був військовим офіцером, державна влада надається головнокомандувачу збройними силами Мін Аун Хлайну.

У 2018 році у доповіді ООН повідомила, що дії саме цього генерала всередині країни мають ознаки геноциду.

22222.jpg

Минулого тижня головнокомандувач збройними силами М'янми Мін Аун Хлайн погрожував скасувати конституцію, якщо, за його словами, закони не виконуватимуться. Тоді військові заперечували, що головнокомандувач погрожував влаштувати державний переворот.

М'янма перебувала під владою військових до початку демократичних реформ у 2011 році. Тоді ж Мін Аун Хлайн став головнокомандувачем Збройних сил.

"Військова хунта, яка правила М'янмою протягом десятиліть, ніколи й не йшла від влади в країні, – каже співробітник правозахисної організації Human Rights Watch Джон Сіфтон. – Вони ніколи не підпорядковувалися цивільній владі, тому можна сказати, що зараз проявилася політична реальність, яка весь цей час існувала".

"Відчинили двері в абсолютно інше майбутнє, – вважає Тан М'їн-У, історик і письменник з Янгона. – У мене таке відчуття, що ніхто не зможе контролювати, що буде далі".

"І не забувайте, що М'янма – країна, переповнена зброєю, глибоко розділена за етнічними та релігійними ознаками, в якій мільйони людей ледь можуть себе прогодувати", – застерігає історик.

У серпні 2018 року ООН оприлюднила доповідь, в якій йшлося про те, що дії головних військових керівників М'янми містять ознаки геноциду і мають бути розслідувані. У доповіді стверджувалося, що через дії армії 700 тисяч рогінджа втекли з країни, і щонайменше 10 тисяч представників цієї етнічної групи було вбито.

На головнокомандувача армії Мін Аун Хлайна та його заступника поклали найбільшу відповідальність. Автори доповіді закликали провести над ним процес у Міжнародному кримінальному суді.

Генерал Мін Аун Хлайн, звинувачений ООН у геноциді, нині править М'янмою після перевороту: фото Reuters
Генерал Мін Аун Хлайн, звинувачений ООН у геноциді, нині править М'янмою після перевороту: фото Reuters

м'янма азія переворот інтернет

Знак гривні
Знак гривні